Jan Müller van Hilversum naar Canberra
Woensdag 17 januari 2018

Jan Müller van Hilversum naar Canberra

Jan Müller (1967) vertrekt per 1 oktober als algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij bekleedt de functie sinds april 2009.

In deze periode gaf hij onder meer leiding aan de voltooiing van de grootscheepse digitalisering van de collectie en de fusie met het Persmuseum. Müller wordt algemeen directeur van het National Film and Sound Archive in Canberra, het nationaal audiovisueel archief van Australië.

De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Müller maar is hem zeer erkentelijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Beeld en Geluid. Guusje ter Horst, voorzitter: “Jan Müller heeft een cruciale rol gespeeld om Beeld en Geluid te vormen tot wat het nu is: een instituut van wereldklasse in het centrum van de mediacultuur. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit.”

Onder Müllers leiding maakte Beeld en Geluid de transitie door van analoog naar digitaal archief. Het instituut beheert inmiddels een van de grootste digitale audiovisuele collecties van de wereld. Ook zette hij onlangs de volledige herinrichting van het museum van Beeld en Geluid in gang, één van de top publieksattracties in Nederland. Müller was tussen 2012 en 2016 voorzitter van de Internationale Federatie van Televisie Archieven (FIAT/IFTA) en is momenteel voorzitter van het netwerk Mediawijzer.net, het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en van Europeana — een online verzameling van gedigitaliseerd erfgoed van Europese musea, archieven en collecties. Het is nu aan de Raad van Toezicht om te voorzien in de opvolging.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen