ITV gaat uit van lagere nabetaling aan John de Mol
zaterdag 7 maart 2020

ITV gaat uit van lagere nabetaling aan John de Mol

John de Mol lijkt er niet in te zijn geslaagd een maximale nabetaling van € 400 mln te krijgen voor de verkoop van zijn tv-productiebedrijf Talpa Media. Dat blijkt uit een toelichting op de jaarcijfers, die ITV deze week presenteerde. Talpa Media, producent van The Voice, Utopia en Dance Dance Dance, is sinds 2015 eigendom van dit Britse omroepbedrijf.

De Mol verkocht Talpa Media destijds voor € 500 mln. Daarbovenop sprak hij een zogeheten earn out-regeling af met de Britten, oftewel een nabetaling. De hoogte ervan was afhankelijk van de resultaten die Talpa Media zou gaan boeken in de jaren na de overname. Voor ITV vormde de regeling een garantie dat John de Mol nog een aantal jaren als producent betrokken zou blijven bij zijn geesteskind.

Dat de € 400 mln uit zicht is, bleek uit de analistenpresentatie die ITV afgelopen donderdag hield, zo meldt het Financieel Dagblad. Directeur Chris Kennedy van ITV zei daar dat zijn bedrijf dit jaar £ 210 mln (€ 242 mln) verwacht te moeten uitkeren aan totale earn out-kosten. De betaling voor Talpa maakt van dit bedrag veruit het grootste deel uit, maar ligt dus zeker 40 procent onder het maximum dat in 2015 was afgesproken.

Een ITV-woordvoerder bevestigde vrijdag de cijfers, maar wilde niet vooruitlopen op de uiteindelijke hoogte van de earn out-betaling aan De Mol. Het Britse mediabedrijf zal hierover in een later stadium nog definitief overeenstemming met hem moeten bereiken. Bij de uiteindelijke nabetaling speelt China een belangrijke rol. De productie van The Voice of China leidde tot een zakelijk geschil met lokale producenten, waarover het laatste woord niet is gezegd.

Bron: FD/BM

Bericht delen