Hoyte van Hoytema tweede gast in VPRO Zomergasten
woensdag 26 juli 2023

Hoyte van Hoytema tweede gast in VPRO Zomergasten

Cinematograaf Hoyte van Hoytema (Hirzel, 1971) is op zondag 30 juli de tweede gast in VPRO Zomergasten. Theo Maassen interviewt Van Hoytema over zijn werk en leven aan de hand van fragmenten uit onder meer Directed by Tarkovsky, de documentaire over de Russische regisseur, waarin een shoot totaal in de soep loopt.

Verder een scène over de opbloeiende liefde tussen twee tieners in A Swedish Love Story van Roy Andersson, en een van de mooiste openingsshots uit de recente filmgeschiedenis uit de film Athena van Romain Gavras.

Hoyte van Hoytema is een van de meest gevraagde cinematografen in de hedendaagse film. Hij was verantwoordelijk voor de cinematografie van Her van Spike Jonze, horrorfilm Nope van Jordan Peele en de James Bond-film Spectre van Sam Mendes. Het bekendst is hij als ‘de rechterhand’ van Christopher Nolan. Samen maakten ze de blockbusters Interstellar, Tenet en Dunkirk. Voor deze laatste film ontving Van Hoytema een Oscarnominatie, de eerste ooit voor een Nederlandse cameraman. Op 20 juli kwam zijn nieuwste samenwerking met Nolan uit in de bioscopen: Oppenheimer, een film over de theoretisch natuurkundige die de eerste atoombom ontwikkelde.

Hoyte van Hoytema over Zomergasten: ‘Mijn selectie is uiteindelijk een eclectische mix geworden die de eeuwige strijd tussen poëzie en pragmatisme toont. Ik wil mensen laten zien die allemaal op hun eigen manier hun werk vullen met liefde, ziel, waarheid en intentie. Vaardig, maar soms ook moeizaam. Aan de hand hiervan hoop ik een kleine inkijk te geven in mijn eigen creatieve overwegingen en dilemma’s.’

Hoyte van Hoytema werd geboren in Zwitserland maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn Nederlandse ouders naar Dinteloord in Brabant. Na tweemaal te zijn afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie ging hij op 20-jarige leeftijd studeren aan de Polish National Film School in Łódź, de prestigieuze filmschool van Polanski, Wajda en Kieslowski.

Polen, het land van zijn opa, een jood die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland terechtkwam, trok hem altijd al. In Łódź werd hij in traditionele stijl opgeleid tot cinematograaf en maakte vrienden voor het leven, maar omdat zijn handen jeukten om aan het werk te gaan, stopte hij vroegtijdig. Na een onzekere periode vond hij uiteindelijk een plek als trainee van de befaamde cameraman Robby Müller. De twee bleven tot aan Müllers dood bevriend.

Van Hoytema over zijn vak: “Ik ben nooit zozeer geïnteresseerd geweest in het puur technologische of esthetische aspect van mijn vak, maar meer in de psychologische en filosofische kant ervan. En een van de meest inspirerende dingen voor mij is altijd geweest om samen te werken met een regisseur. Ik houd erg van het idee dat mijn beroep een soort accommoderende kunst is.”

VPRO Zomergasten met Hoyte van Hoytema is zondag 30 juli te zien om 20.20 uur bij de VPRO op NPO 2.

Bron: VPRO/BM
Foto: Reinier van Brummelen/VPRO

Bericht delen