Gouden Kalf voor de Filmcultuur toegekend aan filmmaker Mijke de Jong
dinsdag 7 september 2021

Gouden Kalf voor de Filmcultuur toegekend aan filmmaker Mijke de Jong

Filmmaker Mijke de Jong ontvangt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uit handen van de Raad van Toezicht en Directeur-Bestuurder van het Nederlands Film Festival. Sinds 1981 wordt het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur.

De uitreiking van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur vindt plaats tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala op vrijdag 1 oktober in Utrecht. Mijke de Jong is verkozen vanwege haar engagement waarmee ze inspeelt op de actualiteit van de welvarende samenleving en daarmee werelden en publiek bijeenbrengt.

Uit het juryrapport: ‘Voor Mijke is het een plicht om het publiek de ogen te openen voor de vele misstanden om ons heen. Zij creëert een oeuvre dat niemand die het ziet, onberoerd laat. Zij daalt met haar films af in de barsten en scheuren die onze welvarende samenleving vertoont en doet dat vaak letterlijk met haar hele hebben en houden en met haar poten in de klei. Vanaf het moment dat ze haar stem en toon vond als filmmaker en vele filmprijzen won, is de mooiste prijs voor ons, haar publiek: een nieuwe film van Mijke de Jong.’

Mijke de Jongs reactie op de toekenning van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur: “Halleluja, wat een eer! En wat mis ik die cultuur. De volle bioscoopzalen met hoestende mensen, de festivals, de obscure vertoningen en de gepassioneerde gesprekken. De donkere zaal en de betovering. Moge dit alsjeblieft nooit verdwijnen. Mijn hart, mijn nieuwsgierigheid en het leven zelf zijn mijn gidsen en ik hoop dat dat altijd zo blijft. Dat ik samen met al die talenten om mij heen films kan blijven maken, die de blik van de kijker een klein beetje kantelt en zachter maakt. Bij ieder verhaal ontstaan er weer nieuwe contacten en verbindingen. Jong-oud, zwart-wit, om de hoek-ver weg en alles wat daar tussen zit. Zo wordt de wereld steeds groter. Wat heb ik toch een prachtig vak.”

Biografie
Mijke de Jong (1959) volgde de Nederlandse Filmacademie. Met haar debuut In krakende welstand (1989) won ze de Prijs van de Stad Utrecht en met Tussenstand (2007) won ze het Gouden Kalf voor Beste Regie. Voor Hartverscheurend (1993) en Tussenstand (2007) kreeg ze de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Bluebird (2005) ontving een Kristallen Beer voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn en wist wereldwijd de aandacht te trekken. Joy (2010) won het Gouden Kalf voor Beste Film en Mijke de Jong ontving zelf een nominatie voor Beste Regie.

Een groot deel van haar oeuvre was te zien op wereldwijde vooraanstaande festivals. Het internationaal filmfestival in Locarno nomineerde Hartverscheurend (1993), Broos (1997) en Tussenstand (2007) en Het zusje van Katia (2008) won de jeugdjuryprijs. Layla M. (2016) ging in wereldpremière op het filmfestival van Toronto. In 2021 komt Mijke de Jong met haar twaalfde lange speelfilm, de telefilm All Along the Way, gemaakt op basis van het verhaal van de tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die zij leerde kennen tijdens haar vrijwilligerswerk in kamp Moria op Lesbos.

Bron: NFF/BM

Bericht delen