Article header image

'Gesproken ondertiteling bij alle tv-programma's'

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat nog meer tv-programma’s van de publieke omroep toegankelijk worden voor blinden. Via een speciale ontvanger kunnen blinden en slechtzienden nu gebruikmaken van gesproken ondertiteling.

Die ontvanger zorgt ervoor dat de ondertiteling van niet-Nederlandstalige programma’s in het Nederlands wordt uitgesproken. Ook kan Teletekstondertiteling bij Nederlandstalige programma’s worden omgezet in gesproken woord.

Vorig jaar is het aantal programma’s met deze voorziening gestegen van 60 naar 75 procent en vermoedelijk loopt dat dit jaar op tot 85 procent. Van Bijsterveldt verwacht dat in 2012 95 procent van de programma’s geschikt is gemaakt. “Ik hoop dat over twee jaar alle tv-programma’s zijn voorzien van gesproken ondertiteling”, zegt Van Bijsterveldt.

Zo’n 5000 mensen hebben een ontvanger. Gesproken ondertiteling is een service van de publieke omroep. De ontvangers kunnen de ondertiteling laten horen van tien televisiezenders: Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Veronica en NET 5.

Bron: NOS

Bericht delen