Dinsdag 16 januari 2018

Ex-directeur NMO voor de rechter

Justitie verdenkt voormalig directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) van het aannemen van ruim 115.000 euro aan steekpenningen. Maandag staat hij voor de rechter, zo meldt De Telegraaf.

De ex-directeur van de publieke omroeporganisatie wordt naast corruptie verdacht van het meewerken aan fraude bij het aanvragen van Europese filmsubsidies.

William (69) zou zich als NMO-directeur in de periode van 2004 tot 2009 op grote schaal hebben laten omkopen. Zo deed de eveneens verdachte filmmaker Rob Hof (60) hem een televisie en dvd-recorder cadeau ter waarde van 13.000 euro, en liet deze de omroepdirecteur met Hof’s creditcard voor ruim 18.000 euro aankopen doen. Ook vervalste William volgens justitie vele tientallen facturen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD deed zes jaar geleden al invallen bij de NMO, waar William jarenlang de scepter zwaaide. Kort daarna ging de omroeporganisatie failliet.

Documentairemaker Rob Hof wordt beschuldigd van het omkopen van de NMO-directeur, vervalsen van accountantsverklaringen en het samen met William indienen van valse subsidieaanvragen voor in totaal ruim 700.000 euro. Hof zou de filmfondsen en andere subsidiënten hebben opgelicht. Het gaat onder meer om het MEDIA Programma van de Europese Commissie, het CoBO-fonds en ontwikkelingsorganisatie NCDO.

Hof heeft tegenwoordig een restaurant in Nicaragua. William ontkende in 2010 in Broadcast Magazine dat de problemen bij de moslimomroep door hem veroorzaakt zijn.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen