EO-serie Hoogvliegers ook te zien in Italië, Duitsland en Australië
woensdag 17 februari 2021

EO-serie Hoogvliegers ook te zien in Italië, Duitsland en Australië

Hoogvliegers, de dramaserie met onder anderen Josha Stradowski, Soy Kroon en Sinem Kavus, is verkocht aan het buitenland. De reeks over drie jonge vliegers in opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht is binnenkort te zien in Italië, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Dat heeft de EO laten weten. De serie van producent The Storytellers Film & TV is aangekocht door de Italiaanse publieke omroep RAI, het Duitse Sony Pictures Entertainment en in Australië en Nieuw-Zeeland aan twee commerciële zenders. De productie kwam zonder buitenlandse financiering tot stand en is dus een volledig Nederlandse serie.

Vooral de aankoop door RAI is bijzonder, stelt de EO. Nog niet eerder werd een NPO-serie aangekocht door RAI. De serie trok begin 2020 per aflevering ruim een miljoen kijkers. Ook online deed Hoogvliegers het goed met in totaal 2 miljoen bekeken streams op NPO Start. Scenarioschrijvers zijn Willem Bosch en Philip Delmaar. Regisseur is Bobby Boermans.

De serie kwam tot stand met een bijdrage van het Netherlands Film Production Incentive, een steunmaatregel vanuit het ministerie van Economische Zaken om de audiovisuele sector te verstevigen en de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Het door de internationale verkoop verdiende geld vloeit deels terug naar dit steunfonds om volgende producties te kunnen bekostigen.

“Je bouwt dus een potje met geld op”, legt producent Errol Nayci van The Storytellers Film & TV uit. “Wel een grote zorg: dit initiatief gaat op de schop en dat is vrij rampzalig. Om de internationale concurrentie bij te benen, is het essentieel dat deze maatregel structureel wordt. De hoop is nu gevestigd op het nieuwe kabinet.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen