EenVandaag vanuit vernieuwd decor
vrijdag 27 augustus 2021

EenVandaag vanuit vernieuwd decor

Vanaf vrijdag 27 augustus komen de uitzendingen van de actualiteitenrubriek EenVandaag vanuit een nieuw decor. Beeld gaat een nog grotere rol spelen en er kan tijdens de uitzending gebruik worden gemaakt van nieuwe technieken zoals virtual en augmented reality.

Hoofdreacteur René van Brakel: “Met het nieuwe setontwerp laten we zien waar we voor staan: persoonlijk en dichtbij, niet abstract en afstandelijk. En ook: middenin de samenleving, maar onpartijdig. Na zeven jaar was de studio toe aan vernieuwing. Het nieuwe decor is opgebouwd vanuit drie vragen, die worden beantwoord via verschillende schermen.”

“Op het achterste scherm beantwoorden we de vraag: wat is de context van het verhaal? Zo kun je in één oogopslag – sneller dan nu – zien waar het verhaal dat we brengen in grote lijnen over gaat. Iets meer op de voorgrond wordt afgebeeld over wie het verhaal gaat en op de augmented schermen vooraan kunnen we de essentie van het verhaal laten zien. Wat lichten we uit in dit item.”

Ruimere inrichting en nieuwe technieken
EenVandaag blijft vanuit dezelfde studio uitzenden. De studio is wel ruimer ingericht waardoor het makkelijker is om verschillende sprekers tegelijk in de studio te hebben. Nieuwe AR en VR mogelijkheden worden ingezet daar waar het inhoudelijk nodig is. “Niet om het mooier of leuker te maken”, benadrukt Van Brakel. De inhoudelijke opzet van het programma verandert ook niet. Ook de presentatoren blijven dezelfde vertrouwde gezichten.

Nieuw logo en tune
De studio is ontworpen door Nederlandse ontwerpers, net als de aangepaste visuele vormgeving, maar is technisch ingericht en uitgerust door het Noorse Vizrt en het Duitse Qvest. Zij hebben wereldwijd vele grote nieuwsmerken voorzien van hun kennis en software en deden dat nu in Nederland voor het eerst op deze schaal.

Naast veranderingen in het decor is ook de huisstijl vernieuwd. Het oranje vierkant blijft, maar het 1V-logo wordt nadrukkelijker uitgelicht. Ook wordt het televisieprogramma ondersteund door een nieuwe tune, gemaakt door de Nederlandse bedrijf KH Music in Hongarije. Zie hieronder hoe een orkest in Hongarije de nieuwe tune van EenVandaag inspeelde.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen