Documentairemaker D.A. Pennebaker overleden
zondag 4 augustus 2019

Documentairemaker D.A. Pennebaker overleden

De Amerikaanse documentairemaker D.A. Pennebaker is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon bekend gemaakt.

Donn Alan Pennebaker werkte met tal van grootheden. In 1960 was hij betrokken bij de documentaire Primary over de verkiezingscampagne van John F. Kennedy. Die film wordt algemeen gezien als een van de eerste moderne documentaires over politiek. Voor The War Room, over de campagne van Bill Clinton in 1992, werd hij genomineerd voor een Oscar.

Pennebaker stond ook aan de wieg van documentaires over popmuziek. Baanbrekend was zijn Don’t look back (1965) met Bob Dylan. De clip van Subterranean Homesick Blues met Dylan die trefwoorden uit de tekst op de grond laat dwarrelen, is wereldberoemd.

In Monterey Pop, over het legendarische popfestival in 1967, kreeg Pennebaker tal van grootheden voor de camera als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Otis Redding en The Who. In 1973 volgde hij David Bowie bij zijn laatste optreden als Ziggy Stardust, met zijn Spiders from Mars. Voor zijn werk ontving de filmmaker in 2013 een ere-Oscar.

Bron: NOS/BM

Bericht delen