Woensdag 17 januari 2018

De tips van René van Dammen

DWDD heeft op haar website de tips van kijkcijferexpert René van Dammen nog eens op een rijtje gezet. Van Dammen, die veertig jaar werkzaam was bij de publieke omroep, is afgelopen week onverwachts overleden op 63-jarige leeftijd. 

Van Dammen had ongekende kennis op het gebied van televisiekijkgedrag en analyseerde dan ook de kijkcijfers voor ontelbaar veel Nederlandse televisieprogramma’s. Ook voor DWDD is hij van onschatbaar belang geweest en hij kwam dan ook geregeld langs in het programma. 

Dat kijkcijfers een belangrijke graadmeter voor succes zijn weet iedereen. Hier een aantal iconische tips van Van Dammen.

Tip 1: Spreek rustig en dui-de-lijk. Als mensen je niet verstaan zappen ze direct weg.

Tip 2: Sta NOOIT met je rug naar de camera, dat is onpersoonlijk en mensen willen dat niet zien. 

Tip 3: Je moet nooit direct benoemen dat iemand is overleden, dan is er namelijk geen cliffhanger. Dus als het verhaal bijvoorbeeld gaat over een componist die is overleden, vertel dan pas aan het einde van de anekdote dat deze componist niet meer leeft.

Tip 4: Zorg dat er vaak een knappe vrouw in beeld is. 

Tip 5: Laat een applaus van een publiek nooit te lang duren, want dan denken mensen dat het het einde van het programma is. 

Tip 6: Interview geen oudere mensen en interview ook nooit mensen tegen een witte muur als achtergrond.

Tip 7: De televisie is een venster op de wereld. Zelfs als het onderwerp lelijk is, laat het op een mooie en spannende manier zien.

Bron: BM

Bericht delen