Dinsdag 16 januari 2018

Complete Elfstedentocht 1985 op NPO Best

NPO Best zendt zaterdag 21 februari het complete tv-verslag van de Elfstedentocht 1985 opnieuw uit. Het is dan precies deertig jaar geleden dat de tocht werd verreden. De historische dertien uur durende uitzending van Studio Sport wordt op de seconde nauwkeurig uitgezonden. Koos Postema is de centrale presentator. Mart Smeets, Evert ten Napel en Jan Stekelenburg zijn de verslaggevers.

Nederland heeft destijds 22 jaar moeten wachten op een Elfstedentocht. Het begon alweer te dooien en niemand geloofde er nog in. Toch, op het allerlaatste moment, spreekt voorzitter Jan Sipkema de woorden “it sil heve”. De NOS had weinig tijd om zich voor te bereiden op het spektakel, maar wist het voortreffelijk in beeld te brengen. De duizenden rijders zijn al improviserend voor het eerst uitgebreid in beeld gebracht. Ruim acht miljoen Nederlanders zaten voor de buis en zagen Evert van Benthem winnen.

De meeste kabelaanbieders geven op zaterdag 21 februari al hun abonnees de mogelijkheid om de complete marathonuitzending te volgen. Bij UPC op kanaal 15, bij Ziggo op positie 151, Kabel Noord 58 en de kijkers van CanalDigitaal kunnen de hele dag terecht op kanaal 55. Op npobest.nl is een volledige lijst beschikbaar met alle kabelaanbieders en de wijze waarop zij NPO Best doorgeven. Via de website is NPO Best ook 24 uur per dag live te zien. De uitzending begint om 05.00 uur met de start, gevolgd door een compleet verslag van de tocht tot 18.10 uur. Om 21.20 uur pakt de zender de draad weer op als de laatste toerrijders de Bonkevaart op schaatsen om het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst te nemen.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen