Dinsdag 16 januari 2018

Coen Verbraak wint Sonja Barend Award

Coen Verbraak heeft de Sonja Barend Award 2013 gewonnen, de prijs voor het beste televisie-interview. Volgens de jury was het gesprek met voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink het spannendste van het afgelopen tv-seizoen.

Andere genomineerden waren Sven Kockelmann, Jeroen Pauw. Tijs van den Brink, Adriaan van Dis, Sophie Hilbrand, Twan Huys, Wilfried de Jong, Joris Linssen, Marcia Luyten, Matthijs van Nieuwkerk en Mariëlle Tweebeeke.

Coen Verbraak sprak met Rijkman Groenink in de NTR-interviewserie Kijken in de Ziel. De Sonja Barend Award ging eerder naar Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak, Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke.

Het complete juryrapport is hieronder te lezen

“Coen Verbraak versus Rijkman Groenink was een opwindende confrontatie”, vond jurylid Elma Drayer. “Vooraal doordat Groenink zich ondanks – of juist dankzij – de fluwelen handschoentjes van Verbraak uit de tent laat lokken en werkelijk boos wordt”. Ad van Liempt: “Na een aarzelend begin komt het gesprek over de beloning tot een buitengewoon spannend hoogtepunt. Verbraak blijft daarin ondanks de woede van zijn gesprekspartner glansrijk overeind.”

De voor zijn Kijken in de ziel-series veel geprezen interviewer was dit jaar een van de maar liefst twaalf genomineerden voor de prestigieuze interviewprijs van de VARAgids. Alle geselecteerde fragmenten konden op waardering rekenen van leden van de vakjury, maar vier interviews sprongen er volgens de jury echt bovenuit, te beginnen met de eenmalige comeback van Hier is…. Adriaan van Dis. Voor DWDD’s Boekenweekgeschenk sprak Van Dis met schrijver Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva. Guido Tienhooven: “Confronterend en buitengewoon ontroerend”. Eva Hoeke: “Het is in deze snelle tijden haast onmogelijk om met ‘slow telly’ te blijven boeien. En dat doet Maarten Biesheuvel. Dat lukt omdat Adriaan van Dis even vaderlijk, bewonderend als sturend is”. Ewart van der Horst: “Deze grootmeester is nog altijd in topvorm. Kom op VPRO! Geef Adriaan weer een interviewprogramma in de beste slow tv traditie – inclusief wijn inschenken!”

Over de pittige confrontatie tussen Sven Kockelmann en oorlogsverslaggever Arnold Karskens waren veel juryleden ook lovend. Carolien Spaans: “Dit is ego, dit is testosteron, dit is spannend! Als kijker zit je te wachten op het moment dat een van de twee opstaat en wegloopt, of nog beter: de andere een opdoffer geeft”. Jean Pierre-Geelen: “Beroepsbokser Kockelmann deelt hier en daar een links directe uit, maar wordt soms ook door oorlogsveteraan Karskens in de touwen geslagen. Het resultaat: een zeldzaam spannende wedstrijd.”

Runner-up was dit jaar Jeroen Pauw. Voor 5 jaar later interviewde hij Bram Moszkowicz, die op dat moment net uit zijn ambt dreigde te worden gezet. Els Quaegebeur: “Ontluisterend maar toch respectvol. Afwisselend serieus en geestig”. Brecht van Hulten: “Spannend, gedurfd, goede mix van de gast de ruimte geven en dan weer het vuur aan de schenen leggen”. Hans Beerekamp: “Solo is Jeroen Pauw scherper, soevereiner en minder routineus dan naast Paul Witteman”. Paul van Liempt: “Beste gesprek dat met Moszkowicz gevoerd is.”

Nummer één was desondanks Coen Verbraak, wiens gesprek met bankier Rijkman Groenink ‘het interview als krachtmeting in volle glorie’ was volgens Henk van Gelder: “Nooit was de kloof tussen de wereld der bankiers en die van de rest van de wereld zo zichtbaar”. Frits Wester: “Coen Verbraak legt op bijzondere en integere wijze bloot dat Rijkman Groenink niets meer snapt van de gewone samenleving”. Ewart van der Horst: “Een pareltje tussen de ook wat vlakke en obligate gesprekjes in deze reeks. Coen was mijn absolute held geworden als hij Rijkman Groenink integraal als één interview had uitgezonden”. Volgens Hans Beerekamp verdient Verbraak echter een oeuvreprijs voor Kijken in de ziel. “Doordat in deze serie de gesprekken door elkaar heen gemonteerd worden, vallen zijn opbouw en timing niet goed op. Maar Coen Verbraak is op dit moment met afstand de beste tv-interviewer.”

De volgende mensen hebben dit jaar plaatsgenomen in de vakjury: Hans Beerekamp, Sara Berkeljon, Chris Buur, Elma Drayer, Jean-Pierre Geelen, Henk van Gelder, Gijs Groenteman, Eva Hoeke, Ewart van der Horst, Nathalie Huigsloot, Brecht van Hulten, Chris Kijne, Cécile Koekkoek, Ad van Liempt, Paul van Liempt, Paul Onkenhout, Marcel Peereboom Voller, Els Quaegebeur, Jörgen Raymann, Dolf Rogmans, Annemiek Schrijver, Carolien Spaans, Kristel van Teeffelen, Guido Tienhooven, Willemijn Veenhoven, Roy van Vilsteren, Frits Wester en Pieter Webeling.

Bron: VARAgids

Bericht delen