woensdag 17 januari 2018

Coalitie gaat NPO geen extra geld geven

De publieke omroep hoeft er niet op te rekenen dat de teruglopende inkomsten uit Ster-reclamespotjes worden gecompenseerd met belastinggeld. Regeringspartijen VVD, CDA en D66 zijn niet bereid geld bij te leggen.

Als er niets verandert, is er 60 miljoen euro minder te besteden in 2019. Mediaminister Arie Slob waarschuwde vorige week al in een brief dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) tientallen miljoenen dreigt moeten bezuinigen.

De totale begroting van de NPO bedraagt ruim 800 miljoen euro. Voorzitter Shula Rijxman zei erop te vertrouwen dat de Tweede Kamer en het kabinet inzien dat de publieke omroep meer geld nodig heeft.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz: “Het zal geen verrassing zijn dat ik namens de VVD niet klaar sta met een zak met geld om dit op te plussen.”

Maandag buigt de Tweede Kamer zich over de mediabegroting. CDA-Kamerlid Harry van der Molen zal dan duidelijk maken ‘veel zorgen’ te hebben over de toekomst van de publieke omroep. Tegelijkertijd hoeft de NPO zich geen illusies te maken: “Op voorhand trek ik niet de portemonnee. Zoals zo vaak in de politiek is geld slechts een deel van de oplossing. De minister heeft een forse klus op zijn bordje”, stelt Van der Molen.

Slob moet eerst maar eens met de omroepen om de tafel gaan zitten om een strategie te bepalen, zegt kamerlid Yesilgöz. “De NPO moet zich focussen op haar kerntaken. Als je dat doet, kun je middelen vrijmaken.”

Bron: AD/BM

Bericht delen