CDA wil zichtbaarheid regionale omroep verbeteren
dinsdag 30 november 2021

CDA wil zichtbaarheid regionale omroep verbeteren

Het CDA wil dat regionale publieke omroepen een prominente plek krijgen op de Nederlandse televisie door middel van een vast kanaal. Regionale omroepen zijn belangrijk voor nieuws- en informatievoorziening of bijvoorbeeld als hulpmiddel bij calamiteiten. Op dit moment zijn de regionale publieke omroepen moeilijk vindbaar op tv.

Tweede Kamerlid van het CDA Lucille Werner roept het kabinet op om te onderzoeken of de regionale omroepen een vaste plek kunnen krijgen, bijvoorbeeld op kanaal 10, om de vindbaarheid en zichtbaarheid te vergroten. Lucille Werner: “Regionale omroepen zijn van onschatbare waarde voor het nieuws om de hoek. Zij brengen het nieuws van de regio dichtbij haar inwoners. Onze regionale omroepen verdienen daarom een prominente plek op televisie. De regio is te zien, op tv-zender 10!”

Het CDA zet zich in voor een pluriform en sterk medialandschap waarin er voldoende ruimte is voor regionale programmering. Naast het feit dat regionale- en lokale omroepen een belangrijke rol spelen in het brengen van nieuws over sport, cultuur en actualiteiten die dichtbij mensen in de regio staan, zijn zij ook van grote waarde voor het functioneren van de lokale democratie. De omroepen zijn belangrijk voor het controleren van gemeenten en provincies.

Ook Jan Müller, bestuurder van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), onderstreept dat vindbaarheid van nieuws en informatie uit je omgeving belangrijk is voor de journalistieke functie: “Bij gebrek aan regelgeving wordt de regionale omroep nu willekeurig ingedeeld en zijn de zenders moeilijk te vinden. Als het publiek onze berichtgeving makkelijk kan vinden komt dat ten goede aan de invulling van de journalistieke opdracht. Een vast, laag nummer bij alle aanbieders zou dat oplossen.”

Bron: RPO/BM

Bericht delen