Woensdag 17 januari 2018

ANP lanceert videonieuwsdienst

Het ANP start een videonieuwsdienst en investeert daarom in uitbreiding van de videoproductie. Vanaf nu hebben klanten via de beeldbank van het persbureau toegang tot een continue stroom video’s van de belangrijkste nieuwsonderwerpen.

“We bieden de video’s op zo’n manier aan dat ze geschikt zijn om direct te plaatsen in apps. Na een poosje experimenteren hebben we daarvoor effectieve vormen gevonden,” aldus hoofdredacteur Johan Groeneveld. Directeur Marcel van Lingen: “Onze afnemers  hebben grote behoefte aan nieuwsvideo’s. We weten allemaal dat er nog volop gezocht wordt naar goede verdienmodellen. We wachten niet langer af. We willen onze klanten optimaal ondersteunen.”

De items worden geproduceerd door een team van videojournalisten en -correspondenten in het hele land. Dagelijks is er een mix van nieuwsonderwerpen, variërend van politiek tot entertainment en 112-items. Bij de lancering zijn al enkele duizenden video’s in het archief te vinden. De video’s van het ANP zijn er in verschillende vormen: flashes, quotes en interviews. Via de preview in de beeldbank is te zien om welke vorm het gaat. Los van deze videos levert het ANP ook ongemonteerd ruw materiaal, Footage, uit aan beeldredacties die hun eigen item willen monteren voor online of televisie.

In de beeldbank van het ANP worden de video’s gepresenteerd tussen foto’s, infographics, kaartjes en rechtbanktekeningen over dezelfde onderwerpen. “Zo zie je in een oogopslag al het beschikbare beeldmateriaal, per onderwerp, overzichtelijk gerangschikt bovendien,” aldus Johan Groeneveld. Premiumklanten krijgen tevens inzage in de planning. Groeneveld: “Redacties kunnen zo de presentatie van de beschikbare video’s min of meer live volgen.”

Bron: ANP

Bericht delen