Article header image

Anita Witzier wint Duidelijketaalprijs 2011

Anita Witzier is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2011. Van achttien tv-presentatrices bij zowel publieke en commerciële omroepen is zij degene die de duidelijkste taal spreekt. De KRO-presentator scoort het hoogst op gesprekstechniek, stemgebruik én taalgebruik met de presentatie van haar programma Memories. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Taalcentrum-VU.

Uit het onderzoek blijkt dat Witzier hoog scoort door haar interviewtechniek en doordat ze het gesprek goed gaande weet te houden. Ze reageert heel natuurlijk op de geïnterviewden, moedigt ze aan, vraagt door en heeft een vriendschappelijke, open houding. Ook haar stemgebruik en verstaanbaarheid zijn sterk.

Anita Witzier zegt ‘blij verrast’ te zijn met de prijs. “Taal heeft direct met mijn vak te maken dus ik ben echt heel erg blij met deze prijs.” Witzier vindt duidelijke taal belangrijk in haar werk: “Je moet jezelf zijn in een gesprek en jezelf op een natuurlijke, transparante manier uiten. Dan verloopt een gesprek het beste. Als ik dat niet doe, wordt het gekunsteld.”

Opvallend is dat de top 5 in dit onderzoek bestaat uit presentatrices van de publieke omroepen. Op de tweede plaats staat Janine Abbring (Vroege Vogels), de derde plaats wordt ingenomen door Mirjam Bouman (Door de wereld en Upside down) gevolgd door Yvon Jaspers en Carolien Tensen. Daarna komen presentatrices van de SBS-zenders en in de onderste regionen komen voornamelijk presentatrices van RTL voor.

De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Het is een jaarlijkse onderscheiding voor de persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn taalvaardigheid. Vorig jaar werden voetballers onderzocht; toen werd Mark van Bommel winnaar. In 2009 won politicus Alexander Pechtold.

Bron: KRO/Broadcast Magazine

Bericht delen