woensdag 17 januari 2018

All of Bach wekelijks te zien bij Brava

De Nederlandse Bachvereniging begon in september 2013 met het project All of Bach, waarbij alle werken van Johann Sebastian Bach worden uitgevoerd en opgenomen voor internet en tv. De concerten gaan vergezeld van gesprekken met de uitvoerenden. Vanaf vrijdag wordt wekelijks een selectie van de interviews en concerten uitgezonden door de Nederlands/Vlaamse cultuurzender Brava.

In aanloop naar het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren. Om dicht bij Bach te blijven, probeert de Bachvereniging de muziek zo veel mogelijk uit te voeren op passende locaties: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels enzovoort. Alle tot nu toe gemaakte afleveringen zijn te bekijken op www.allofbach.com.

De eerste aflevering van All of Bach bij Brava bevat onder meer een interview met Jos van Veldhoven, de muzikaal leider van de Nederlandse Bachvereniging. Ook wordt gesproken met organist Reitze Smits en contratenor Damien Guillon. Te horen is een uitvoering door organist Leo van Doeselaar van Toccata en fuga in d klein ‘Dorische’ (BWV 538), opgenomen in de Waalse Kerk in Amsterdam. Ook uitgevoerd worden de mis Sei Lob und Preis mit Ehren (BWV 231), het orgelwerk Allein Gott in der Höh sei Ehr (BWV 675) door Reitze Smits en de cantate Gott, man lobet dich in der Stille (BWV 120), door Damien Guillon.

De Nederlandse Bachvereniging is het oudste muziekensemble van Nederland. Het ensemble groeide uit tot een toonaangevend muziekgezelschap. Sinds 1921 wordt jaarlijks Bachs Matthäus-Passion uitgevoerd in de Grote Kerk in Naarden. Daarnaast zijn er per seizoen zo’n vijftig concerten door heel Nederland en daarbuiten. Jos van Veldhoven is artistiek leider.

Bron: Brava/Broadcast Magazine

Bericht delen