Dinsdag 16 januari 2018

Ajax financieel kampioen van eredivisie

Hoewel Ajax dit seizoen geen kampioen is geworden, is de Amsterdamse club wel de financiële winnaar van de eredivisie. Komend seizoen krijgt Ajax op basis van de prestaties van de afgelopen jaren ruim 9 miljoen euro aan televisierechten binnen via tv-zender FOX.

Landskampioen PSV krijgt 8,4 miljoen. Feyenoord, dat op de laatste speeldag de derde plaats verspeelde aan AZ, kan financieel gezien toch glimlachen. De Rotterdammers krijgen 7,5 miljoen euro, bijna een miljoen euro meer dan vorig jaar.

FC Twente is de grote verliezer. De Tukkers moeten bijna een half miljoen euro inleveren en ontvangen over dit seizoen slechts 6,5 miljoen euro.

Volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen geldt in de sport ook het principe van de Franse econoom Piketty. “De rijken worden rijker en de arme clubs lopen die achterstand niet in”, zegt hij. “In totaal verdelen de clubs 72 miljoen euro, een bedrag dat de komende jaren verder toeneemt. Daarnaast zijn er nog de inkomsten uit de Champions League en de Europa League en natuurlijk de opbrengsten van de transfers.”

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen