Dinsdag 16 januari 2018

Recordboete voor Gelderse etherpiraat

Een etherpiraat uit Gelderland moet een bedrag van € 45.000 betalen. De boete is opgelegd door het Agentschap Telecom dat de piratenzenders opspoort. Nog nooit is een etherpiraat zo zwaar bestraft. Het agentschap treedt sinds kort strenger op. De piraten hebben geen vergunning voor radio-uitzendingen en ze verstoren het vliegverkeer en de communicatie door hulpdiensten.

Een aantal zenders verlegt zijn werkterrein naar het Duitse grensgebied. Etherpiraten zijn vooral actief in Noord- en Oost-Nederland. In de bouwvakvakantie constateert het agentschap een toename in het illegaal gebruik van de FM-band. “Dit leidt tot meer overlast voor radiozenders en radioluisteraars”, zegt een woordvoerder van Agentschap Telecom. De organisatie voert tegenwoordig een lik-op-stukbeleid. Sinds eind vorig jaar reikten inspecteurs 492 waarschuwingsbrieven uit. Dit gebeurt wanneer een uitzending een “grootschalig karakter heeft en direct moet worden gestaakt”.

Agentschap Telecom heeft omroepen, politieregio’s en gemeenten gevraagd extra alert te zijn op mogelijke overtredingen, zoals meldingen over illegale uitzendingen of waarnemingen van hoge antenne-installaties. Het agentschap stelt dat er in Nederland 2000 etherpiraten actief zijn.

Bron: Omroep Gelderland

Bericht delen