Dinsdag 16 januari 2018

MCO blijft in mediastad Hilversum

“Wij zijn blij met het besluit van de minister dat we in Hilversum blijven”, zegt Anton Kok, directeur van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). “Dit unieke creatieve en muzikale instituut blijft zo als één geheel behouden, en kan nu gaan werken aan een gezonde toekomst”. Minister Marja van Bijsterveldt maakte haar besluit donderdag bekend.

Het Muziekcentrum van de Omroep diende op 28 december 2011 een huisvestingsplan in bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De belangrijkste conclusie daarin was dat, in tegenstelling tot de eerdere voornemens van de minister voor een mogelijke verhuizing van de omroepensembles naar Almere en/of Utrecht, de huisvesting in Hilversum financieel en inhoudelijk de voorkeur heeft. De minister heeft hier positief op besloten.

Ook de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, is in zijn nopjes met het besluit. “We hebben samen gestreden voor behoud van het MCO in de mediastad en dat is ons gelukt. Met de juiste argumenten.”

Het rijksmonument aan de Heuvellaan 33 (de oude VARA-studio’s) blijft zo behouden en kan worden omgevormd tot een muzikale hotspot in de regio die zowel een thuishaven biedt aan internationale topensembles (Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Metropole Orkest) als aan amateurkunst en cultuureducatie (Globe Centrum voor Kunst en Cultuur). Ook zorgt het plan er volgens het MCO en de gemeente Hilversum voor dat belangrijke werkgelegenheid voor de regio blijft behouden.

Het kabinet was oorspronkelijk van plan om de jaarlijkse subsidie van 31 miljoen aan het MCO geheel op te heffen. Minister Van Bijsterveldt liet in december echter weten nog een reserve te hebben van 12 tot 14 miljoen euro waarmee het MCO voorlopig gesteund kan worden. Het MCO vindt dit overigens nog steeds onacceptabel, en strijdt voor een alternatieve bezuiniging, waarbij alle orkesten gespaard blijven.

Bron: Dichtbij.nl/G&E/Broadcast Magazine

Bericht delen