Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01

Zegeltjes?

Gisteren was het de laatste dag dat je nog je volle spaarkaarten met zegeltjes voor een pannenset kon inleveren bij Albert Heijn. Grapje, kan nog een maand.

De eeuwige zegeltjesvraag in de super doet mij aan mijn moeder denken. Ons huishouden was zelfs vergeleken met dat van Jan Steen nogal rommelig, maar haar zegeltjesbeheer een toonbeeld van organisatievermogen. Ze spaarde zegels van elk merk en nooit ging een verpakking met zegel in de vuilnisemmer.
Ook die op de vieze vouwrandjes van pakjes margarine werden afgeknipt. Tot enkele jaren geleden dacht ik dat zegeltjes sparen iets van vroeger was. Dus toen we bij de VPRO Gids een zegeltjesactie begonnen, was dat eigenlijk een grap. Ludiek ideetje van de secretaresse als aardigheidje bij een verhaal over sparen in het eerste nummer van het jaar.
Omdat elke week toch al een minicover op postzegelformaat in de gids stond met wat uitleg werd dat de spaarzegel. Op de binnenkant van de cover verscheen een spaarkaart en wie aan het einde van het jaar een volle kaart stuurde, kon met flinke korting iets aanschaffen uit de VPRO-webshop.
Een collega die meer dan honderd inzendingen voorspelde, werd voor gek verklaard. In de loop van het jaar begonnen we hem toch een beetje te knijpen, want steeds vaker belden bezorgde abonnees over zoekgeraakte zegeltjes. In december bleek dat zegeltjes sparen zeker niet iets van vroeger was. Ruim tweeduizend volle spaarkaarten kwamen binnen en de hele kerstvakantie waren we druk met het ontcijferen van handgeschreven NAW-gegevens.
Collega’s bij de VPRO-winkel konden wel janken. Vanwege de financiële strop, maar ook omdat veel inzenders geen e-mailadres hadden waardoor de administratieve afhandeling nog maanden zou duren. Iemand zei dat we er in 2021 misschien wel om konden lachen. Dat leek mij te vroeg.

Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids

De week van Hugo Hoes

Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01