Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01

Bewaarexemplaar

“Wij zijn morgenochtend om 9.00 uur weer bij u terug met het eerste NOS Journaal.” Hiermee sluit Annechien Steenhuizen op oudejaarsavond het bulletin van 20.00 uur af.

Terwijl hulpdiensten alle verloven hebben ingetrokken, geen enkele burgemeester zijn mobiel op stil heeft staan en Ferd Grapperhaus zijn hoofd niet bij het Scrabblen kan houden, gaat het Journaal er een half etmaal van tussen. Vreemd, maar op een bepaalde manier ook wel geruststellend.
Een week eerder hadden we het bij het kerstdiner over onheil rond de jaarwisseling 1999/2000 gehad. Ook die werd met angst en beven tegemoet gezien. Toen vanwege mogelijke computerproblemen, omdat jaartallen van 99 naar 00 zouden springen. De gevolgen daarvan zouden, zacht uitgedrukt, desastreus zijn.
Code zwart op de hele wereld omdat programmeurs ooit slechts twee in plaats van vier vakjes voor het jaartal hadden gereserveerd. Die zogeheten millenniumbug ging dankzij de toenmalige hoofdredacteur ook aan de VPRO Gids niet voorbij. Hij stond niet bekend als liefhebber van rampenscenario’s, maar van deze zag hij de lol wel in, míts de VPRO Gids het eerste slachtoffer zou worden.
Dus zette hij begin december 1999 samen met de vormgever een omroepgids in elkaar waarvan behalve het spoorboekje he-le-maal niets klopte. Dat bleek nog een flinke puzzel. De cover zat op de achterkant, pagina’s zaten ondersteboven en overal stonden handgeschreven correcties. Dat werk. Een met zorg gemaakte misdruk.
Op bezorgdag stond de telefoon de hele dag roodgloeiend. Elke beller meende dat hij de enige abonnee was die zo’n speciaal collectors item had ontvangen. Grap geslaagd. Toevallig hebben onze abonnees ook deze week een nieuw vormgegeven gids ontvangen. Opgefrist, alsof hij door een wasstraat is geweest. Van kenners heb ik begrepen dat zo’n restyling geslaagd is als die bijna niet opvalt. Benieuwd hoe vaak er vandaag gebeld gaat worden.

Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids

De week van Hugo Hoes

Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01