Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01

Schoon genoeg

Tot vorige maand had ik nog nooit een professionele latin dancer gesproken. Maar begin december ontmoette ik Martin Kniest. Die danst nu niet meer, maar in zijn beste tijd hoorde hij bij de top 5 van de wereld.

Bijna elke zaterdagavond zwierde hij wel op een of andere zender op de achtergrond in een grote televisieshow. Na zijn laatste dans ging het in zijn werkzame leven soms op maar veel vaker neer. Totdat een vriend een wasstraat kocht en Kniest de leiding gaf. Die carwash in Deventer heet Matz en is deze week het decor van de vijfdelige documentaire serie De Wasstraat.
Omroep Human zendt deze door Kale Jakhals Producties, het bedrijf van Beau van Erven Dorens, gemaakte goedgevoel-serie uit. Die gaat niet over vochtige borstels, wel over de medewerkers. Dat zijn allemaal mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hádden. Volgens de filosofie van Kniest is er voor iedereen wel een werkplek te vinden of te creëren.
Dat lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar de bevlogen ondernemer slaagt daar wonderwel in. Hij is als een grote broer en ondanks de verschillende achtergronden van alle medewerkers lijkt Matz op een familiebedrijf. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Daar gaat het na alle tv exposure ongetwijfeld extra druk worden de komende tijd. Daarom zou ik vandaag nog naar Deventer rijden om hem er even doorheen te halen. Dat is niet essentieel, maar met je geliefde, het hele gezin of in je eentje door de wasstraat is in ieder geval wel een coronabestendig uitje. Veel plezier.

Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids

De week van Hugo Hoes

Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01