Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01

Oud nieuws

Over de glorieuze televisietoekomst die voor mij in het verschiet ligt, is inmiddels genoeg geschreven. Dat geldt niet mijn televisiegeschiedenis. Die is onlangs gedigitaliseerd en dat was niet gebeurd als ik vorig jaar verslaggever Jan van Loenen niet had ontmoet.

Een week geleden nam deze omroepveteraan na een journalistieke carrière van bijna een halve eeuw afscheid bij Nieuwsuur. Over die loopbaan schreef hij het boek Doorlopen! en in een bijna lege Villa VPRO interviewde ik hem daarover. Na afloop maakte ik op het dak nog een foto en die kiek verscheen in de VPRO Gids en werd Jans whatsapp profielfoto.
Zijn boek bevatte een noviteit. Bij elk verhaal stond een QR-code waarmee je de bijbehorende reportage uit het archief van Beeld en Geluid kon bekijken. Eén fragment was daar niet te vinden, zei Jan, maar via een jongen ergens bij Den Bosch had hij die toch gevonden.
Misschien leuk om daar eens te gaan kijken voor een reportage, tipte hij. Een paar maanden later was ik Rosmalen op bezoek bij TV en Radio Database. Beeldarcheologen die niets anders doen dan videobanden verzamelen, bekijken en digitaliseren en wier hobby enorm uit de hand is gelopen.
De enige VHS-band in mijn huis had ik meegenomen om te laten digitaliseren. Geen idee wat daarop zou staan. De volgende dag ontving ik al een linkje van de twintig jaar oude opname. Ik klikte en zag mezelf volop in het nieuws, maar op een heel andere manier dan tipgever Jan van Loenen het nieuws deed. Van de beelden maakt de handigste video-editor van de VPRO deze compilatie voor het kleine publiek. Gek dat ik dat allemaal vergeten was.

Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids

De week van Hugo Hoes

Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01