Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01

Naar Judith Bosch

Voordat ik bij de VPRO kwam werken, was ik pas één keer in Hilversum geweest. Bij de VARA, om samen met mijn grote broer een uitzending van In de Rooie Haan, de voorloper van Spijkers met Koppen, bij te wonen. De tweede keer was voor een sollicitatie bij de afdeling Documentatie van de VPRO.

Bij dat gesprek werd mij meteen duidelijk gemaakt dat ik niet moest denken dat ik iets bij tv kon doen én dat ik beter geen wit overhemd kon aantrekken. Blijkbaar zagen veel sollicitanten Documentatie als een mooi opstapje naar een eigen televisieprogramma. Daar was ik niet mee bezig en bovendien was mijn overhemd geleend.
Dus werd ik aangenomen en na een paar jaar bij Documentatie belandde ik bij de VPRO Gids. Inmiddels heb ik zelf mooie overhemden en lijkt een eigen tv-programma mij eigenlijk toch wel wat. Zomergasten bijvoorbeeld, Janine Abbring heeft tenslotte ook niet het eeuwige leven.

Makkelijker gedacht dan gedaan, want de VPRO mag dan van experimenten houden, presenteren is wel een vak. Nu wist ik dat bijna iedereen die in Hilversum in beeld presenteert of interviewt bij Judith Bosch op cursus is geweest. De vriendelijke Bosch kent alle kneepjes van het vak en heeft een schat aan ervaring.
Nu kon ik haar onder het mom van een interview voor de VPRO Gids natuurlijk alles vragen over presenteren. Nog leuker was een interview op beeld waarin ze mij live zou coachen. Ik belde haar op. Hoewel ze in de rij bij de Gamma stond, stemde ze direct toe. Drie weken later zaten we hier tegenover elkaar. Dat was niet zonder risico. Werd het mediazelfmoord of Zomergasten?
Volgens Judith komt Zomergasten 2021 wat vroeg. Geeft niets, ik ben nog jong en Zomergasten gaat ook nog wel een tijdje mee.

Hugo Hoes
Redacteur VPRO Gids

De week van Hugo Hoes

Redacteur VPRO Gids
2021 - week 01