Zweden wint Eurovisie Songfestival
zondag 14 mei 2023

Zweden wint Eurovisie Songfestival

Zweden heeft het Eurovisie Songfestival in Liverpool gewonnen. Zangeres Loreen won met haar nummer Tattoo, over de pijn van een stukgelopen relatie. De uitzending door AVROTROS op NPO 1 werd zaterdag in Nederland gevolgd door 1.846.000 kijkers.

Het kijkcijfer van Stichting KijkOnderzoek (SKO) staat in schril contrast met de afgelopen jaren. Sinds 2016 trok de finale van het Eurovisie Songfestival vrijwel altijd meer dan 4 miljoen kijkers. Het record was in 2021, toen de liedjeswedstrijd in Rotterdam plaatsvond. Toen keken er ruim 5,5 miljoen mensen naar de finale-avond.

Loreen kreeg zaterdag de meeste punten van de vakjury’s en 583 punten in totaal. Op de tweede plaats eindigde met 526 punten Käärjä uit Finland, die meer punten van het publiek kreeg. De derde plaats is voor Israël, inzending Noa Kirel kreeg 362 punten.

Tijdens de act kroop Loreen door zand, met vlak boven haar een led-scherm. De songfestival-legende won het festival eerder in 2012 met Euphoria. Ze is de tweede persoon die het festival twee keer wint. Johnny Logan won twee keer als zanger voor Ierland, en nog eens als liedschrijver.

De Nederlandse Mia Nicolai en Dion Cooper strandden afgelopen dinsdag in de eerste halve finale. Met 7 punten werd Nederland 13e van de 15 landen die die avond optraden.

Toch had de finale ook Nederlandse tintjes. Het nummer Bridges van Estland werd mede geschreven door de Nederlander Wouter Hardy. In het optreden van Finland danste de Nederlander Jesse Wijnans mee en de gitarist van de band Joker Out uit Slovenië is half Nederlands.

En winnaar van 2019 Duncan Laurence zong tijdens een gezamenlijk optreden bij het tellen van de stemmen. Het Verenigd Koninkrijk organiseerde het evenement namens Oekraïne, de winnaar van vorig jaar.

Bron: NOS/BM

Bericht delen