Dinsdag 16 januari 2018

'Ziggo wil in 2013 einde analoge tv'

Kabelbedrijf Ziggo wil tussen 2013 en 2015 stoppen met het doorgeven van analoge tv. En als de politiek niet snel iets doet aan de wettelijke taken van de programmaraden, biedt het bedrijf nog eerder uitsluitend digitale televisie. Ziggo en de programmaraden liggen al jaren met elkaar in de clinch.

Topman Marcel Nijhoff van Ziggo zegt in Totaal TV dat de huidige Mediawet het mogelijk maakt per direct met het doorgeven van analoge tv te stoppen. Kabelbedrijf Caiway deed dat al op 10 oktober 2010. Volgens Ziggo bepaalt de Mediawet alleen dat als een  kabelbedrijfanaloog uitzendt, er minstens vijftien zenders moeten worden aangeboden. Er is geen wettelijke verplichting analoog te blijven uitzenden.

Voorzitter Ellie Wijman van de Programmaraad Limburg: “Stoppen met analoge tv is een dreigement van Ziggo. 30 procent van de mensen kijkt nog steeds analoog. Ziggo wil alles en iedereen manipuleren”. Woordvoerder Eric van Doeselaar van Ziggo ontkent dat: “We uiten geen dreigementen. De directeur heeft alleen in de bredere context iets willen zeggen. Hij heeft daarbij een slag om de arm gehouden.”

Volgens topman Nijhoff moet de politiek in Den Haag snel met een ander systeem komen om klanten invloed te geven op het uitzendbeleid van kabelaars. Hij vindt de wettelijke taak die programmaraden nu nog hebben niet meer toereikend voor de producten van Ziggo. Ziggo houdt ook nog een tweede optie open voor de komende jaren: wel analoge tv handhaven, maar dan nog maar 15 zenders in plaats van de huidige 25.

Bron: De Limburger

Bericht delen