Weerman Piet Paulusma (65) overleden
maandag 21 maart 2022

Weerman Piet Paulusma (65) overleden

Weerman en presentator Piet Paulusma is op 65-jarige leeftijd overleden, meldt Omrop Fryslân. Paulusma had al geruime tijd kanker, maar koos ervoor dat stil te houden. Hij overleed in het ziekenhuis in Leeuwarden.

Eerder dit weekend ging de toestand van Paulusma hard achteruit. “Dat het zo snel zou gaan, daar staan we versteld van”, zegt zijn tweelingbroer Lume Paulusma. “We zouden nog heel veel doen, maar dat kan nu niet meer. Ik vind het verschrikkelijk.”

‘Voor het weer moest alles wijken’
De Friese weerman maakte in 1985 zijn debuut op de radio bij Omrop Fryslân. Later deed hij de weersverwachting op televisie, zowel voor Omrop Fryslân als voor RTV Noord. Bij die omroepen was hij nog steeds betrokken.

In 1996 werd Paulusma de vaste weerman van SBS6. In Piets Weerbericht kwam hij iedere dag vanaf een andere buitenlocatie in het land met de weersverwachting. Hij sloot het programma, uitgezonden na Hart van Nederland, standaard af met de Friese woorden oant moarn (’tot morgen’).

Eind 2019 stopte Paulusma bij SBS6. Per 1 januari 2020 was Piets Weer te zien bij Omroep MAX en te horen op NPO Radio 5. Zijn directeur bij Omroep Max, Jan Slagter, noemt het “ongelooflijk dapper” hoe Paulusma zijn ziekte heeft ondergaan en tot op het laatst doorging met werken. “Zolang het nog ging, wilde hij door met werken. Donderdag presenteerde hij voor het laatst op tv, vrijdag was hij nog te horen op de radio. Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter oant moarn horen zeggen.”

Omroep MAX zendt dinsdag 22 maart in Tijd voor MAX een eerbetoon uit aan Piet Paulusma. Dat is te zien vanaf 17.10 uur op NPO 1. Ook in Noord-Zuid-Oost-West is er aandacht voor Paulusma. Het portret dat Dieuwke Kroese in 2012 van hem maakte, wordt dinsdag om 18.30 uur op NPO 2 opnieuw uitgezonden.

Bron: NOS/BM

Bericht delen