Vrouw meldde in 2018 al seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice
donderdag 19 mei 2022

Vrouw meldde in 2018 al seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice

Een vrouw heeft al in 2018 melding gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland. Dat stelt advocaat Sébas Diekstra, die de vrouw bijstaat die werkte bij de productie van het programma.

John de Mol heeft altijd gezegd dat de eerste meldingen over misstanden bij de talentenshow pas in april 2019 binnenkwamen. Diekstra meldt niet over wie deze melding gaat, zegt hij in een reactie.

“Het moet gaan om het feit dat er niet de waarheid wordt gesproken en dat het toch weer lijkt te gaan om zakelijke belangen en niet om slachtoffers.” De vrouw diende een klacht in bij iemand van de productie van De Mols mediabedrijf Talpa. “Bij Talpa was dus eerder al bekend dat er een melding was. Of John daar ook vanaf wist of dat de medewerker niets met de melding heeft gedaan, dat weten we niet.”

Maar volgens Diekstra was het bedrijf wel al langer op de hoogte van misstanden binnen The Voice. Zo kreeg de vrouw te horen bij haar klacht dat ze ‘de zoveelste was in twee jaar tijd’.

Eerder waren er ook al vraagtekens over een melding van seksueel overschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen in april 2019. Diekstra zei daar eerder over dat het statement van ITV (dat het bedrijf niet op de hoogte was) onjuist is. De Mol kreeg die melding over Rietbergen te horen in het bijzijn van Rick Brug, aldus de advocaat. Brug was toen in dienst bij Talpa en is inmiddels werkzaam voor ITV.

De raadsman laat weten dat de vrouw zich nog beraadt over het doen van aangifte. Er liggen op dit moment zes aangiften bij de politie tegen in ieder geval Rietbergen, coach Ali B en Voice-regisseur Martijn N. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar vier verdachten. Dit onderzoek zal ‘geruime tijd’ gaan duren.

Reactie Talpa
“Het verbaast ons dat de heer Diekstra zich niet eerst bij Talpa heeft gemeld voor wederhoor, maar dat wederom eerst de route via de pers wordt gezocht”, laat een woordvoerder van Talpa weten in een reactie. “Wij hebben verder niets toe te voegen aan de eerder afgegeven statements. Zoals verklaard, is ons één geval bekend van grensoverschrijdend gedrag waarop destijds adequaat is gehandeld. Zolang niet duidelijk is wat precies de klacht is, waar en wanneer dat heeft plaatst gevonden en aan wie dit destijds in 2018 is gemeld, kunnen wij hier onmogelijk op reageren. Een ding is zeker: dit heeft de directie nooit bereikt. Wij wachten de verschillende onderzoeken van de officiële instanties in vertrouwen af.”

Bron: AD/BM

Bericht delen