Dinsdag 16 januari 2018

VPRO gaat op zoek naar de ziel van Frankrijk

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt vanaf 20 maart bij de VPRO in Op zoek naar Frankrijk de ziel van het populaire vakantieland. De aanslagen van vorig jaar legden een gevoelige zenuw bloot. De tragedie wierp bij veel Fransen de vraag op wat er nog over is van Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap, de pijlers van de Franse Republiek.

Wat betekent het vandaag de dag nog om Frans te zijn? Die vraag is een splijtzwam geworden in de Franse samenleving. De Franse elite sluit nog meer dan vroeger de gelederen, boze boeren spuiten vol woede de straten vol stront, jongeren in de buitenwijken radicaliseren en ondertussen spint extreem rechts garen bij de chaos die ontstaat.

Toch hebben de Fransen veel om te koesteren. Ze kunnen bogen op hun rijke culturele en intellectuele leven, hun imponerende historie, de beroemde gastronomie, het schitterende landschap. Genoeg om trots op te zijn. Maar is het genoeg om de republikeinse waarden nieuw leven mee in te blazen? Wilfred de Bruijn doorkruist het land en gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers om antwoorden te vinden.

Wilfred de Bruijn was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met hem toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op facebook zette na een mishandeling op straat. De daders wilden de homoseksuele De Bruijn en zijn partner een lesje leren. In de media-optredens die volgden viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor en grote kennis van Frankrijk. Reden voor de VPRO om met hem deze serie over Frankrijk te maken. Zoals in elke reisserie met VPRO signatuur, voert de presentator de kijker mee naar het wezen van een land en zijn bewoners en legt daarmee een samenleving bloot waarvan de ins en outs ons nog niet bekend zijn.

Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn onder andere de teloorgang van de boerenstand en uitstervende dorpskernen, het electoraat van Front National, de vraag waarom Fransen zo ongelukkig zijn en het regionale nationalisme in Bretagne. De zesdelige reeks is vanaf zondag 20 maart te zien op NPO 2.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen