Article header image

VPRO brengt Super Stream Me

Nicolaas Veul en Tim den Besten gaan hun dagelijks leven laten streamen. Het is het meest privacyschendende experiment ooit, zo meldt de VPRO. Het project lijkt enigszins op Big Brother, maar gaat verder.

Na het succesvolle Oudtopia en Een man weet niet wat hij mist zijn VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul dit najaar terug met de documentaireserie Super Stream Me. In de serie onderzoeken de jongens – geïnspireerd door het boek The Circle van Dave Eggers – de toekomst van sociale media door die vijf stappen vóór te zijn.

Bewapend met een camera die alles wat zij doen live streamt, sturen zij drie weken lang, 24 uur per dag, hun dagelijks leven de wereld in. Waar ze ook heen gaan, wie ze ook spreken en wat ze ook doen: ze delen alles met de online kijker en de kijker kan live op alles reageren.

Wat doet het met jezelf en je omgeving als je je hele leven ‘deelt’ en geen controle meer hebt over wat je wel en niet online plaatst? Wat zijn de emotionele gevolgen voor Tim en Nicolaas, wetende dat ze altijd worden bekeken en beoordeeld? Verandert hun leven in een grote status-update of gaan de jongens er aan ten onder dat niets meer privé is?

Super Stream Me is een psychologisch experiment in een tijd waarin het steeds belangrijker lijkt om zoveel mogelijk likes, shares en followers te krijgen. Door een kijkje te nemen in de toekomst, reflecteren Tim en Nicolaas op het heden. Hoe beïnvloeden sociale media en technologische innovaties – zoals Facebook, Meerkat en Periscope – onze levens?

Super Stream Me bestaat uit twee delen: de stream die door iedereen live te volgen is vanaf eind augustus en de vierdelige documentaireserie die in november op NPO 3 wordt uitgezonden. In de serie wordt met onder meer met psychologen, vrienden en kijkers teruggeblikt op het experiment.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen