Dinsdag 16 januari 2018

Van Westerloo bepleit afschaffing 2.42 omroepen

Fons van Westerloo, de voorzitter van WNL, is van mening dat de 2.42 omroepen kunnen verdwijnen. Deze omroepen hebben zendtijd conform artikel 2.42 van de Mediawet, omdat ze grote levensbeschouwelijke stromingen vertegenwoordigen. Het betreft momenteel RKK (katholieke omroep), IKON (protestantse omroep), Human (humanistische omroep), BOS (boeddhistische omroep), OHM (hindoe omroep), Joodse Omroep en ZVK (zendtijd voor kerken).

Veel van deze omroepen zijn al tientallen jaren actief en leveren een bijdrage aan de pluriformilteit van de publieke omroep, met programma’s die commerciële omroepen niet zullen brengen.

De moslimomroepen NIO en NMO zijn sinds september uit het publieke bestel verdwenen omdat ze geen zendtijd hebben aangevraagd, terwijl de nieuwe moslimomroep MON momenteel niet mag uitzenden omdat deze volgens het Commissariaat voor de Media de moslimgemeenschap in Nederland onvoldoende vertegenwoordigt. Van Westerloo noemt echter NIO en NMO nog als voorbeelden van 2.42 omroepen.

In de uitzending van Ochtendspits (WNL) waarin Van Westerloo zijn mening ventileerde, zegt ook Jan Slagter van Omroep MAX dat de 2.42 omroepen overbodig zijn.

Bekijk hier het fragment uit het WNL-programma Ochtendspits.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen