Article header image

Tv-producenten kunnen rekenen op flinke groei

Nederlandse film- en televisieproducenten kunnen voorlopig rekenen op stevige groei. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO kan hun omzet dit jaar met 3,5 procent toenemen en volgend jaar met nog eens 3 procent.

Bedrijven als Endemol, Talpa en Warner Bros. Nederland profiteren van de strijd tussen tv-zenders om de gunst van de kijker, volgens de bank. Om publiek te trekken is er een grote vraag naar kwalitatief hoogwaardige programma’s. In 2015 zagen de producenten hun omzet met zo’n 7,5 procent groeien.

De concurrentiestrijd beperkt zich niet tot traditionele tv-zenders. Een bedrijf als KPN wil met eigen televisieaanbod ook klanten aan zich binden. Ook Netflix zal de productiebedrijven opdrachten gaan geven, stelt ABN AMRO. De succesvolle streamingdienst koopt wereldwijd producties in.

In het rapport dat ABN AMRO worden ook goede vooruitzichten voorzien voor de IT-sector. Met die branche gaat het al jaren goed. Voor dit jaar houdt de bank het op 7 procent meer omzet. Met de telecomsector, uitgeverijen en drukkers gaat het wat minder. De economen van ABN AMRO voorzien voor hen dit jaar een verdere krimp, in het geval van de grafische industrie zelfs een min van 4,5 procent. In deze drie branches staan de bestaande verdienmodellen flink onder druk. Aan zaken als ouderwets bellen, sms’en en printdrukwerk wordt steeds minder verdiend.

Download hier het complete rapport.

Bron: ABN AMRO/Broadcast Magazine

Bericht delen