RTL blikt terug op dood Stan Storimans
zaterdag 11 augustus 2018

RTL blikt terug op dood Stan Storimans

Zondag is het tien jaar geleden dat cameraman Stan Storimans omkwam bij een aanslag met een Russische clusterbom in Gori, Georgië. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein blikt terug op de ‘zwartste dag’ in de geschiedenis van RTL Nieuws.

“Sommige telefoontjes worden in je ziel gekerfd. Die dinsdagochtend 12 augustus 2008 belde een collega van de afdeling productie van RTL Nieuws, Pauline. Ik hoorde paniek en vrees in haar stem. Er was iets heel erg mis met onze cameraman Stan Storimans en onze Midden-Europa-correspondent Jeroen Akkermans. Ze waren beschoten in spookstad Gori, Georgië, en Stan was gewond – ze wist niet hoe erg. Pauline had er een slecht gevoel over.”

Klein vertelt dat hij die uren die volgden herbeleefde bij het zien van de documentaire De zinloze moord op Stan Storimans, die zondagavond door RTL 4 wordt uitgezonden.

“Eerder dit jaar vroegen we journalist en filmmaker Vincent Verweij om deze documentaire te maken. Als eerbetoon en nagedachtenis aan Stan, een van de beste nieuwscameramannen. Jeroen Akkermans maakte eerder een journalistieke reconstructie; in een documentaire, om de bewijsvoering te leveren dat de Russen weloverwogen een (verboden) clusterbom hadden ingezet met hun Iskander-raketten. Zinloos, moorddadig, cynisch.”

“We wilden nu het menselijke verhaal vertellen van nabestaanden en betrokkenen – over het trauma, en tóch verder willen en moeten leven. Om de herinnering levend te houden aan een energieke, levenslustige, grappige en ondernemende vader, collega en vriend. Aan andere nabestaanden en overlevenden. Om te laten zien dat journalistiek ertoe doet. Omdat er nog steeds geen gerechtigheid is, en geen erkenning van schuld of verantwoordelijkheid. Omdat Stan het verdient. En omdat ons niets meer rest dan dit te doen.”

Lees meer op de site van RTL Nieuws

Uitzending De zinloze moord op Stan Storimans:
Zondag 12 augustus, 23.00 uur bij RTL 4
Maandag 13 augustus, 21.30 uur bij RTL Z
Vanaf zondag 12 augustus bij Videoland

Jeroen Akkermans is zondag 12 augustus te gast in het Omroep MAX-programma De Perstribune, tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.

Bron: RTL Nieuws/BM

Bericht delen