Article header image

Politieboot verstoort liveregistratie NOS

De live NOS-registratie van de rijtoer van de Gouden Koets is dinsdag enige tijd verstoord geweest. De camera’s van de omroep konden korte tijd geen verbinding maken met de zendwagen, doordat een politieboot op de Hofvijver een glasvezelkabel kapot had gevaren.

Door de kabelbreuk kon de omroep geen livebeelden uitzenden van het vertrek van de koets met de koninklijke familie bij paleis Noordeinde en een deel van de rijtoer naar het Binnenhof. Ook het moment waarop een man een waxinelichthouder naar de koets wierp, was niet rechtstreeks te zien op Nederland 1.

“Voor de liveverbinding loopt een kabel van het paleis, via de Hofvijver, naar de zendwagen bij het Binnenhof. Die kabel is door een politieboot kapot gevaren. We hadden een tweede wagen bij de Ridderzaal, waardoor de uitzending door kon gaan met beelden van het laatste deel van de toer en vanuit de Ridderzaal”, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat de Prinsjesdaguitzending niet op zwart is gegaan.

Nadat de verbinding rond een uur werd verbroken, kon de NOS tegen twee uur weer live uitzenden vanaf het paleis dankzij hulp van collega’s van RTL. “De collega’s hebben ons technisch bijgestaan, waardoor we de bewuste wagen weer konden gebruiken”. De traditionele balkonscène van de koninklijke familie was zodoende live te zien bij de publieke omroep.

Volgens de woordvoerder is de kabelbreuk geen smet op de NOS-verslaggeving van Prinsjesdag. “We doen live verslag en dan loop je risico’s. We hebben altijd een uitwijkmogelijkheid, waardoor de kijker er niets van merkt. Uiteindelijk hebben we de beelden toch nog kunnen uitzenden.”

Bron: BN De Stem

Terug naar overzicht