Overleg NPO en Ongehoord Nederland al snel beëindigd na ‘intimiderend gedrag’
woensdag 20 maart 2024

Overleg NPO en Ongehoord Nederland al snel beëindigd na ‘intimiderend gedrag’

Een gesprek tussen de NPO en Ongehoord Nederland is op 6 maart al snel weer afgebroken. De ontmoeting was bedoeld als constructief overleg, maar zou zijn uitgemond in een ruzie.

Vorige week werd al bekend dat gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland (ON!) tot niets hebben geleid. ON!-baas Arnold Karskens reageerde daar dinsdag op bij het AD. Hij zou een brief over de gang van zaken hebben verstuurd.

Karskens werd naar eigen zeggen mondeling en fysiek geïntimideerd door NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang. Volgens de NPO kwam de intimidatie juist vanuit Karskens. Beide partijen bevestigden de onvrede dinsdag aan het ANP.

“Tot een constructief overleg is het helaas niet gekomen”, schrijft de woordvoerder van de raad van toezicht in een reactie aan Nu.nl. “De voorzitter van de raad van toezicht van de NPO is diezelfde middag geïnformeerd door de voorzitter van de raad van bestuur over het feit dat het gesprek met Ongehoord Nederland al na twintig minuten is beëindigd wegens de bedreigende en intimiderende houding van de voorzitter van Ongehoord Nederland.”

“De NPO verkent momenteel, in overleg met zijn juridische adviseurs, de mogelijkheden om de situatie adequaat te adresseren”, schrijft de raad van toezicht. De raad van toezicht onthoudt zich verder van enig commentaar.

ON! laat weten dat de klacht over Leeflang ook is doorgestuurd naar het Commissariaat voor de Media. Dat laat in een reactie weten dat de partijen er samen moeten uitkomen. De mediawaakhond ziet geen rol voor zichzelf weggelegd in het conflict.

Ongehoord Nederland wil dat NPO sancties terugdraait
Ongehoord Nederland verwijt de NPO “slecht bestuur”, liet Karskens eerder weten. De omroep wil dat de NPO drie eerder opgelegde boetes terugbetaalt. “Volgens de staatssecretaris staat vast dat er geen juridische basis is voor in elk geval twee van de drie door de NPO ingehouden financiële sancties van in totaal 272.000 euro”, zegt Karskens.

Daarnaast wil Ongehoord Nederland “als een normale aspirant-omroep” worden behandeld. “Daarbij hoort een tijdslot in de avonduren en toekenning van programma’s ter hoogte van het reguliere budget, zoals voor alle collega-omroepen geldt”, zegt Karskens.

“Tot op heden heeft ON! nul minuten zendtijd in de avonduren mogen vullen. En al drie jaar hebben we geen lineair radioprogramma overdag of in de avond toebedeeld gekregen.”

Staatssecretaris heeft geen rol in gesprekken
De NPO zegt dat de aspirant-omroep de journalistieke code van de NPO niet respecteert. Er kwamen honderden klachten binnen over uitzendingen van Ongehoord Nederland. Na onderzoek constateerde de Ombudsman van de NPO dat de aspirant-omroep in strijd met de NPO-code handelt.

De NPO vroeg het ministerie vorig jaar de voorlopige erkenning van Ongehoord Nederland in te trekken. De omroep zou niet goed samenwerken en zich niet aan de journalistieke code houden. Daarom had de NPO drie sancties opgelegd.

De toenmalige demissionaire staatssecretarissen Gunay Uslu en Steven van Weyenberg constateerden allebei dat er “te weinig juridische basis was voor zo’n verstrekkend besluit”.

De woordvoerder van huidig demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk laat aan het ANP weten dat “de staatssecretaris geen rol heeft” in de gesprekken tussen Ongehoord Nederland en de NPO. Het is niet duidelijk hoe de samenwerking tussen de omroep en en de NPO nu verdergaat.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen