Dinsdag 16 januari 2018

OM eist vier jaar cel tegen Tarik Z.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen Tarik Z. waarvan een jaar voorwaardelijk. De 20-jarige man die met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, moet ook een proeftijd krijgen van drie jaar.

De rechter doet op 3 juli uitspraak.

Z. viel op 29 januari het NOS-gebouw binnen met een alarmpistool. Hij gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd in het NOS Journaal van 20.00 uur. De uitzendingen op diverse zenders werden langdurig verstoord door de actie.

Volgens de officier van justitie heeft Z. met zijn actie Nederland “in het hart geraakt”. Het OM zegt dat het een enorme impact heeft gehad op de medewerkers van de NOS en de hele samenleving, mede omdat het incident plaatsvond drie weken na de aanslag op het hoofdkantoor van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

De zaak tegen Z. werd vrijdag inhoudelijk behandeld voor de rechtbank in Lelystad. Voor het eerst werd duidelijk wat hij met zijn daad wilde bereiken. Z. zei dat hij het Nederlandse volk wilde waarschuwen voor de “fundamenten van het huidige monetaire systeem”.

Ook zou de NOS zich schuldig maken aan “grootschalige manipulatie” en daarom vond hij het NOS Journaal een logische plek om zijn verhaal te doen.

De advocaat van Z. voerde op dat de media wel degelijk manipuleren en gaf daar enkele voorbeelden van. Zo noemde hij de militair met het knuffelbeertje in Oekraïne na de ramp met vlucht MH17. Ook zei hij namens zijn cliënt dat de NOS fungeert als een inlichtingendienst die de mening van het volk kan sturen.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen