Nieuwe reeks Teledoc Campus vanaf 25 september op NPO 2
donderdag 14 september 2023

Nieuwe reeks Teledoc Campus vanaf 25 september op NPO 2

Op maandag 25 september in 2Doc kort op NPO 2 start de negende reeks Teledoc Campus met tien nieuwe titels. Dit project van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds biedt jonge regisseurs en producenten de kans om ervaring op te doen met korte, filmische documentaires.

Hieronder een overzicht van de producties die zullen verschijnen.

25 september: Vluchtval
Wat gebeurt er als je alles abrupt moet achterlaten? Als je belandt in een vrije val waarin je volledig op jezelf bent aangewezen? Dichteres Jana Beranová (1932) en freerunner Abdallah Marega (1996) weten hoe dat voelt en proberen er grip te krijgen: de een via het woord, de ander via beweging. Vluchtval is een documentaire over ontworteling en wat er gebeurt met hoofd en lijf als de grond onder je voeten wegvalt.
Regie: Laura Stek, producent: Prospektor, omroep: VPRO

2 oktober: Brieven aan Vincent
Tegen het eind van zijn leven brengt Vincent van Gogh een jaar door in de psychiatrische kliniek Saint-Rémy-de-Provence. Hij schrijft er ontroerende brieven aan zijn broer Theo. Verschillende vrouwen die er nu verblijven, putten er, net als hij, troost uit rust en schilderen en voelen zich daardoor verbonden met zijn woorden. In deze film schrijven ze een openhartige brief terug aan Vincent en geven zo een verrassende inkijk in hun hoofd en hart.
Regie: Hannah van Tassel, producent: Witfilm, omroep: NTR

9 oktober: Als ik zelf de zon ben
Klassiek pianist Djuwa Mroivili zoekt als zelfbewust aanstormend talent haar weg binnen de conservatieve witte muziekwereld. Djuwa doet historisch onderzoek naar de Wereldtentoonstelling van 1883 op het huidige Museumplein in Amsterdam, waar ook mensen uit Nederlandse kolonies tentoongesteld werden. Ze ontdekt verbijsterende paralellen met de klassieke muziekprogrammering van tegenwoordig en slaat door deze nieuwe inzichten een radicale eigen weg in.
Regie: Naomi White, producent: Van Osch Films, omroep: NTR

6 oktober: De kantoorhond
Om de werkstress te verlagen laat een bedrijf honden toe in hun kantoortuin, mits ze door de keuring komen. De honden zijn er om mee te knuffelen, werken op de lachspieren en zorgen voor sociale verbinding. Aan de andere kant blaffen ze tijdens vergaderingen, gaan geheel hun eigen gang op de werkvloer en piepen onophoudelijk als ze willen eten of een plasje moeten doen. Is de kantoorhond dé oplossing om stress te verlagen of zijn de honden ergerlijke bronnen van onrust in de moderne kantoortuin?
Regie: Iris Grob, producent: Hazazah Pictures, omroep: KRO-NCRV

23 oktober: Simpele dromen
Jamal wordt jong van het platteland van Soedan ontvoerd om te vechten in een oorlog waar hij niets mee te maken wil hebben. Een strijd tegen zijn eigen mensen, die hem zelf een been en zijn vrijheid kost. Terwijl hij samen met filmmaker Pitou aan een prothese werkt, vertelt Jamal hoe zijn been hem in Nederland heeft gebracht. Zo ontstaat een indringend portret, deels verbeeld in animaties, van een vluchteling voor bruut geweld op zoek naar een nieuwe toekomst.
Regie: Pitou Schütz, producent: Revolver Amsterdam, omroep: HUMAN

30 oktober: Het wonder van Oirsbeek
De woonkamer van een Limburgs stel staat vol met heiligenbeelden die huilen om al het slechte nieuws dat op hun televisie langskomt. Terwijl vrijwel niemand hen gelooft, bereiden de twee ‘kleine profeten’ zich erop voor dat hun huurhuisje weldra zal veranderen in een internationaal bedevaartoord. Gaandeweg rijst de vraag of het wel zo gek is dat juist bij deze mensen thuis Maria haar tranen niet kan bedwingen.
Regie: Kees-Jan Mulder en Jaap van Heusden, producent: Witfilm, omroep: EO

6 november: Als ze er niet is
Toen filmmaker Wieke Kapteijns zes jaar oud was, overleed zijn moeder. Hij bleef achter met een zwijgzame vader, twee jongere zussen en een beeld van zijn moeder dat door de tijd heen steeds verder vervaagde. Een kwart eeuw later gaat hij naar haar op zoek. Aan de hand van objecten, foto’s, homevideo’s en found footage, ontstaat niet alleen een beeld van de vrouw die zijn moeder was, maar ontdekt hij voor het eerst wat hij eigenlijk mist.
Regie: Wieke Kapteijns, producent: Een van de jongens, omroep: EO

13 november: Spiegel
Paarden uit een kleine kudde worden ingezet voor coachingsessies met jongeren met uiteenlopende problemen. De paarden reageren op incoherenties tussen gedrag en onderliggend gevoel, waardoor de jongeren de confrontatie aangaan met onderliggende patronen, thema’s en gevoelens. Hoe reageren de paarden op de jongeren? En wat brengt de reactie van de paarden bij de jongeren teweeg? De sessies worden van dichtbij geobserveerd en op zintuiglijke wijze in beeld gebracht.
Regie: Eva Sjerps, producent: Interakt, omroep: AVROTROS

20 november: You can’t sleep here
De avond valt in Amsterdam. Honderden mensen zoeken buiten naar een veilige plek om de nacht door te brengen. Maar hoe en waar zij slapen blijft meestal ongezien. In de dromerige documentaire You can’t sleep here brengen we samen met hen de nacht door.
Regie: Jelmer Wristers, producent: boondocs, omroep: BNNVARA

27 november: Pretty sorrow
De sprookjesachtige modefotografie van Jasper Abels siert covers van de grote modebladen. Ook in zijn vrije werk spelen glamour, schoonheid en fantasie een hoofdrol, maar wie beter kijkt, ziet er ook een donkere kant. Als Jasper zowel zijn broer als zijn zus verliest aan suïcide, vormt het samenwerken aan zijn foto’s en collages een manier om verbonden te blijven met zijn ouders en de lokroep van het duister te weerstaan.
Regie: Klaas Hendrik Slump, producent: SPEKTR, omroep: NTR

Meer informatie over de producties is te vinden op de website van Teledoc Campus.

Bron: The Publicity Company/BM

Bericht delen