Vrijdag Nationale Actiedag voor slachtoffers orkaan Irma
Woensdag 17 januari 2018

Vrijdag Nationale Actiedag voor slachtoffers orkaan Irma

Verschillende publieke en commerciële – NPO, RTL, SBS – radiozenders en televisieprogramma’s besteden uitgebreid aandacht aan Nederland helpt Sint-Maarten van Giro 5125 voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten.

Op vrijdag 15 september vindt de Nationale Actiedag plaats vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

NPO Radio 2 besteedt vanaf 6.00 uur de hele dag in alle uitzendingen aandacht aan de actie. NPO 1 zendt de hele dag actie-updates uit en ’s avonds is er een speciale uitzending vanuit het actiecentrum vanaf 21.20 tot 22.10 uur. Aan het eind van de dag wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

Presentator Art Rooijakkers doet live verslag vanuit het Actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met schakelingen naar inzamelingsacties in heel het land en naar Sint-Maarten. Het doel: Nederlanders informeren over de situatie op Sint Maarten en zoveel mogelijk geld inzamelen voor de slachtoffers via Giro 5125 van het Rode Kruis.

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur van de NPO: “Onze medebewoners op Sint-Maarten verdienen alle mogelijke steun en aandacht. Daarom steunen wij de actie. Via al onze kanalen informeren we Nederlanders over de situatie op Sint-Maarten en de andere eilanden, en over de initiatieven om te helpen.”

Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis: “Orkaan Irma heeft Sint Maarten bijna helemaal verwoest. Huizen staan niet meer overeind, voedsel en water is nauwelijks verkrijgbaar. De wanhoop is te lezen op de gezichten van de mensen. Hoe meer mensen helpen, hoe beter. Met het ingezamelde geld kopen we voedsel en onderdak voor de mensen die dat nu zo hard nodig hebben.”

Heel Nederland wordt opgeroepen om deze week in actie te komen voor Sint-Maarten. Acties kunnen worden aangemeld via www.nederlandhelptsintmaarten.nl. Het doel van de nationale actie is om steun te betuigen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de orkaan op Sint-Maarten.

Op 6 september werd Sint-Maarten getroffen door de verwoestende orkaan Irma, die een enorme schade heeft aangericht. 70% van de huizen zijn beschadigd of onbewoonbaar. Ook medische voorzieningen zijn getroffen. Bewoners van het eiland hebben dringend voedsel, schoon drinkwater en onderdak nodig. Het Rode Kruis heeft geld nodig om deze mensen te helpen. Met medicijnen, dekens en kleding, maar ook met hulp op de langere termijn.

Bron: Rode Kruis/NPO/BM

Bericht delen