Linda wil kip! wint de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2023
donderdag 26 oktober 2023

Linda wil kip! wint de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2023

Woensdag heeft Cinekid Festival de Cinekid Leeuwen uitgereikt: 13 prijzen voor de beste films, series, game en app van 2023 voor kinderen. De award voor Beste Kinderfilm is dit jaar uitgereikt aan Linda wil kip! van regisseurs Chiara Malta en Sébastien Laudenbach.

De speelfilm Kiddo won de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Kinderfilm en de openingsfilm Jippie No More! werd bekroond met de speciale Jeugdjury Award. De winnende films zijn op vrijdag 27 oktober te zien op de hoofdlocatie in Amsterdam en op verschillende Cinekid locaties in heel Nederland.

De Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2023 ging naar de animatiefilm Linda wil kip!. Een eigenwijs getekende animatiefilm over Linda en haar moeder, die elkaar vinden in een doldwaze jacht om kip te kopen. De jury, die dit jaar uit Arnaud Demuynck, Daniela Persico, Emma Tirand bestond, vond Linda wil kip! een compleet gekke, grappige en spannende film. De grafische durf, het acteerwerk en de anarchistische toon maken het tot een uiterst originele film, die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Het is modern en universeel, vol liefde en goede humor.

Jeugdjury Award 2023 
De jeugdjury, bestaande uit Atay, Hidaya, Kasper, Lennart & Liz, bekroonde dit jaar Jippie No More! van regisseur Margien Rogaar met de speciale Jeugdjury Award. De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Jaap Peter ‘Jippie’ (Wesley van Klink) en zijn familie, die tijdens de voorbereidingen van het huwelijk van de oudste zus allemaal op hun eigen manier worden uitgedaagd in de liefde. De jeugdjury: “Vanaf het begin waren we onder indruk van de fantastische sfeer van de film, die een serieus verhaal verbindt met veel humor.” Vanaf 13 december zal de film overal te zien zijn in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

Beste Nederlandse en internationale films 
Kiddo won de award voor Beste Nederlandse Kinderfilm. Ursa Minor won de Amarte Beste Nederlandse Korte Animatie Award en Magma de Amarte Beste Nederlandse Korte Live-Action Award. In de internationale competities voor korte film werd de film White Lie gekozen als Beste Internationale Korte Live-Action en is de Beste Internationale Korte Animatie Award gewonnen door The Turnip. 

Cinekid Leeuw 2023 voor series en games 
De serieprijzen gingen dit jaar naar Lampje van regisseur Margien Rogaar en naar de serie Hoofdzaken (seizoen 5), waarvan de speciaal voor Cinekid gemaakte reünie aflevering vrijdag te zien is op het festival in Amsterdam. De game Voice Racers van Monobanda, een game die wordt bestuurd door een stem, won de Netwerk Mediawijsheid Game & App Award.

Awards Cinekid for Professionals 
Ook Cinekid for Professionals, het internationale Industry programma voor de jeugdmedia, reikte awards uit. Drie vakjury’s bekroonden de beste jeugdmediaprojecten in ontwikkeling. De Eurimages Co-production Development Award is een prijs van € 20.000,- voor de ontwikkeling van een Europese coproductie, die werd uitgereikt aan Nico Finds a Treasure van regisseur Konstantinos Frangopoulos en geproduceerd door Anemon.

De Filmmore Post-Production Award voor het beste live-action project in ontwikkeling is gewonnen door Hanneke & Fiet van regisseur Mischa Kamp en geproduceerd door NL Film & TV. De prijs is € 5.000,- om aan de post-productie van het project te besteden bij Filmmore.

De publieksprijzen worden in de week van 30 oktober bekendgemaakt.

Bron: Cinekid/BM

Bericht delen