Dinsdag 16 januari 2018

Kabinet heft kleine religieuze omroepen op

Het kabinet trekt de budgetten van de kleine religieuze omroepen per 2016 in. Dat meldt het Nederlands Dagblad donderdag op de voorpagina. Het betreft de zogeheten 2.42-omroepen: IKON, Zendtijd voor Kerken, RKK, Human, OHM, BOS en Joodse Omroep. Ook het budget voor moslimzendtijd, verzorgd door de NTR, vervalt.

Het besluit van de regering is afgelopen week informeel meegedeeld aan de besturen van de omroepen door staatssecretaris Sander Dekker (VVD, foto). Het kabinet zou van mening zijn ‘dat religie achter de voordeur hoort’. Donderdag geeft Dekker tekst en uitleg over de plannen met de publieke omroep.

Artikel 2.42 van de Mediawet bepaalt dat levensbeschouwelijke stromingen zendtijd kunnen krijgen. Omroepen als RKK en IKON zijn al meer dan 50 jaar actief en leveren een duidelijke bijdrage aan de pluriformiteit van het omroepbestel. Human (humanisten), OHM (hindoes), BOS (boeddhisten) en Joodse Omroep vertegenwoordigen relevante minderhedengroepen in Nederland, die door het genomen besluit vanaf 2016 geen spreekbuis meer hebben.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen