Jacobine Geel twintig jaar op tv
vrijdag 23 augustus 2019

Jacobine Geel twintig jaar op tv

Met het programma Geel begon Jacobine Geel haar televisie-carrière in 1999 bij de IKON. Sinds 2002 werkt ze voor de NCRV waar ze Heilig Vuur, Schepper & Co, De Grote Bijbelquiz en nu Jacobine presenteert. In twintig jaar is er veel veranderd, maar Jacobine blijft één van Nederlands bekendste protestanten. KRO-NCRV viert dit najaar haar televisiejubileum.

Jacobine Geel (Amsterdam, 1963) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit en werd in 1997 bekend bij het grote publiek door het winnen van de preekwedstrijd van dagblad Trouw. Ze werd daarna hét gezicht van de IKON en verzorgde ze voor de NOS het commentaar bij kerkelijke vieringen in het leven van het Koninklijk Huis.

In 2002 maakte Jacobine de overstap naar de NCRV, later KRO-NCRV. Ze presenteerde in de loop der jaren diverse programma’s. De rode draad vormden de wekelijkse gesprekken aan haar tafel, eerst onder de titel Schepper & Co en sinds enkele jaren onder haar eigen naam: Jacobine. “Ik ben een theologe uit nieuwsgierigheid: wat drijft mensen ten diepste in wat ze denken en doen, hoe wikken en wegen ze, wat is hun inspiratie, hun troost, wie is hun God – die vragen boeien mij. Ik vind het heel bijzonder dat ik vanuit die nieuwsgierigheid al twintig jaar met mensen in gesprek mag over de vele vaak existentiële thema’s die zich in hun leven en in de samenleving aandienen.”

Jacobine is een duizendpoot. Sinds zes jaar combineert ze haar televisiewerk met het voorzitterschap van GGZ Nederland, en enkele andere bestuurlijke functies. Maar ook schrijft, spreekt en preekt ze nog regelmatig.

Dit najaar zal KRO-NCRV aandacht besteden aan het televisiejubileum van Jacobine Geel op televisie en online. Vanaf 7 september is het programma Jacobine weer elke zaterdagmiddag te zien op NPO 2. Ze praat in het nieuwe seizoen onder andere met mensen uit de Bible Belt naar aanleiding van het verrassend grote succes van de tentoonstelling Bij ons in de Bible Belt, in het museum Catharijneconvent.

Jacobine, vanaf 7 september iedere zaterdag om 17.40 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen