Dinsdag 16 januari 2018

IDFA uitgebreid bij de VPRO

De VPRO besteedt vanaf morgen uitgebreid aandacht aan het International Documentary Festival Amsterdam, het grootste documentaire festival ter wereld. Als hoofdsponsor leidt de VPRO de kijker door de wereld van de documentaire op zowel televisie, radio als vpro.nl.

Daphne Bunskoek geeft in Inside IDFA een kijkje achter de schermen van het documentairefestival. In drie afleveringen praat ze met documentairemakers over hun recente werk. Verder bevat het programma reportages over het festival en de documentaires die er te zien zijn. Zo praat ze morgen met filmmaakster Ester Gould over A Strange Love Affair With Ego, waarin ze de grens tussen gezonde en ongezonde eigenliefde verkent naar aanleiding van haar fascinatie voor haar zus, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen. Verder een reportage over filmmaker Tom Fassaert, op weg naar de première van zijn film A Family Affair, de openingsfilm van IDFA 2015. En John Appel vertelt over Eritrea Stars, over het Eritrese nationale elftal dat hier asiel kreeg en is opgevangen in Gorinchem.

In 2Doc is donderdag Citizenfour van Laura Poitras te zien. Zij werd benaderd door Edward Snowden en hielp hem als klokkenluider aan een podium. Daarmee kwam ze zelf ook op de zwarte lijst. Winnaar Oscar beste documentaire 2015. Maandag in 2Doc: Eritrea Stars van John Appel, een VPRO-productie met steun van Mediafonds

De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber is dit jaar gastcurator tijdens IDFA. Precies twintig jaar geleden schreef hij zijn toonaangevende boek Jihad vs. McWorld over globalisering. NPO Doc sluit hierbij aan met de themaweek De kracht van klein, met documentaires die juist gaan over Barbers alternatief: kleine, zelfvoorzienende gemeenschappen en maatschappelijk betrokken burgers. De tweede themaweek is gereserveerd voor feelgood documentaires. Verder dagelijks The Road to IDFA waarin een speciale gast wordt vergezeld tijdens de reis naar het festival. In aanloop naar het festival elke vrijdagavond om 22.00 uur een idfa-documentaire die niet eerder op de Nederlandse televisie te zien was. NPO Doc is in november gratis te zien bij Ziggo, bij kpn van 14 t/m 27 november en bij Caiway van 15 t/m 30/11

Nooit meer slapen op NPO Radio 1 ontvangt deze week onder anderen IDFA-voorzitter Derk Sauer en filmmakers John Appel en Marijn Frank. Voor wie fan is van documentaires maar het IDFA niet kan bezoeken, zet vpro.nl meer dan veertig VPRO-documentaires uit de IDFA-selectie van afgelopen jaren online, vrij om te binge watchen vanuit de eigen zetel. Er kan eenvoudig worden geselecteerd op genre zoals oorlog, politiek, liefde en sport. Ook op vpro.nl/idfa een overzicht van alle uitzendingen, artikelen, interviews en recensies rond het festival.

Ook dit jaar heeft IDFA in samenwerking met de Melkweg weer bijna twintig muziekfilms geselecteerd. VPRO 3voor12 maakte een selectie en koos de tien beste van 2015.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen