Article header image

Groter budget TROS en AVRO bij fusie

Ondanks de bezuinigingen op de publiek omroep krijgen TROS en AVRO toch een groter budget als zij fuseren. De omroepcombinatie krijgt dan vanaf 2016 een gegarandeerd bedrag van 71,1 miljoen euro. Momenteel ontvangen de omroepen samen 64 miljoen euro per jaar.

Het jaarbudget van fusiepartners NCRV en KRO stijgt van 62,5 miljoen euro naar 67,7 miljoen in 2016. De Nederlandse Publieke Omroep heeft cijfers bevestigd die bestuursvoorzitter Henk Hagoort vrijdag bekend maakte in NRC Handelsblad.

Overige omroepen moeten wel inleveren. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Media) wil het geld en de zendtijd gaan verdelen op basis van de ledenaantallen van omroepen. Hier wordt geen maximum meer aan verbonden zoals nu het geval is bij 400.000 leden. Ouderenomroep MAX wordt het meest getroffen volgens de nieuwe regels. MAX wil zelfstandig blijven en gaat er 8,3 miljoen euro op achteruit. De ouderenomroep ontvangt nu 25,2 miljoen euro en zal vanaf 2016 16,9 miljoen ontvangen.

Van Bijsterveldt wil de komende jaren tweehonderd miljoen euro snijden in het budget voor het publieke bestel. Toch is de top van de publieke omroep blij dat de CDA’er deze taak toebedeeld heeft gekregen en niet VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra, meldt Elsevier deze week. Tijdens de kabinetsformatie had de top van de publieke omroep een speciaal lijntje naar de CDA-onderhandelaars. Hilversum was bang dat Zijlstra het omroepbestel overhoop zou halen en het door de VVD gewenste ‘BBC-model’ zou invoeren.

Bron: Elsevier/NRC Handelsblad

 

Bericht delen