Dinsdag 16 januari 2018

Generaal Gotovina daagt NCRV

De advocaten van de Kroatische generaal Ante Gotovina hebben de NCRV voor de rechter gedaagd. Gotovina wil dat het programma Schepper & Co uitspraken over hem rectificeert. Dat blijkt uit de dagvaarding die naar de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam is verzonden.

In de uitzending van het programma op 14 januari kwam een militair aan het woord die in 1992 werd uitgezonden naar voormalig Joegoslavië. Daar liep de man een posttraumatische stressstoornis op. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, die Gotovina vertegenwoordigt, uit de betreffende militair in het interview beschuldigingen aan het adres van de generaal die “onwaar en misleidend” zijn. Daarnaast zou Schepper & Co verkeerde beelden hebben gebruikt ter illustratie van het verhaal van de militair dat hij getuige was van het afvoeren van Servische mannen. De beelden toonden het Trnopolje-concentratiekamp, waar volgens de verdediging Bosnische moslims vastzaten en niet de Serviërs waar de militair het in de uitzending over heeft.

Zo wordt in de uitzending “expliciet een verband gelegd tussen vermeende oorlogsmisdrijven gepleegd in 1992 en persoonlijke betrokkenheid van generaal Gotovina hierbij,” aldus Knoops. Dat is volgens hem niet terecht, omdat Gotovina alleen wordt verdacht van misdrijven in 1995. Ook de claim van de militair dat zijn problemen direct te wijten zijn aan Gotovina is volgens de klagers niet terecht.

De advocaten van Gotovina hebben tot toe twee keer gevraagd om een rectificatie van de uitzending, maar kregen geen gehoor bij de NCRV. Daarom is volgens hen een gang naar de rechter noodzakelijk. Daar eisen ze een rectificatie op de website, via een persbericht en in de uitzending van Schepper & Co. Ook willen ze een schadevergoeding van 50.000 euro.

De datum van het kort geding is nog niet bepaald. Een woordvoerder van de NCRV liet weten dat de omroep nog geen behoefte heeft om op de aantijgingen te reageren.

Bron: Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen