Fictieserie De droom van de jeugd bij KRO-NCRV
maandag 5 juni 2023

Fictieserie De droom van de jeugd bij KRO-NCRV

Op woensdag 7 juni is de eerste aflevering van De droom van de jeugd te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 en is de hele negendelige reeks te streamen op NPO Plus. De Nederlandse fictieserie met droomcast vertelt het verhaal van de familie Wander vanaf 1968 tot aan nu. BM sprak met scenarioschrijver Marnie Blok.

Vanaf de tumultueuze jaren zestig tot nu vertelt De droom van de jeugd het verhaal van de familie Wander: een gewoon gezin met een ongewoon groot geheim dat als vergif door de verschillende generaties heen sijpelt. Over een tijdsbestek van ruim veertig jaar is te zien hoe grillig en onvoorspelbaar het leven zich aan de van oorsprong Brabants katholieke familie voltrekt.

Iedere generatie kent obstakels en uitdagingen waarvoor gevochten en gestreden wordt, zoals het recht op abortus, geloof, vrouwenemancipatie en racisme. Historische gebeurtenissen komen in beeld, zoals de studentenrevolutie in Parijs in ’68, de val van de Berlijnse muur en 9/11. Maar bovenal laat De droom van de jeugd zien hoe onlosmakelijk familiebanden zijn.

Makers
Het scenario is geschreven door Marnie Blok en de regie is in handen van Bram Schouw en Simone van Dusseldorp. De droom van de jeugd is geproduceerd door Topkapi Series met als creatief producent Idse Grotenhuis, in coproductie met KRO-NCRV. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO fonds.

Cast
De familie Wander bestaat uit zes gezinsleden. Vader Kick (Mark Rietman), moeder Rosalie (Annet Malherbe) de oudste dochter Carla (Hanna van Vliet en Tamar van den Dop), de oudste zoon Max (Ko Zandvliet en Peter Paul Muller), dochter Suus (Laura Bakker en Maria Kraakman) en zoon Frans (Joes Brauers en Gijs Naber). Andere grote rollen worden gespeeld door onder anderen Alidtcha Binazon, Yannick Jozefzoon, Gustav Borreman, Pieter Embrechts, Roeland Fernhout, Nizar El Manouzi, Chris Peters, Sylvia Poorta, Roeland Fernhout en Ghislaine Pierie.

Droom

BM sprak met Marnie Blok over de nieuwe serie. Zij zegt: “Ik wilde al lange tijd een familie epos schrijven en heb met thriller schrijver Charles den Tex de grondslag voor deze serie gelegd. De opnames zijn gemaakt op veel verschillende plekken in Nederland. De personages wonen met name in Utrecht en Eindhoven. Verder is er gedraaid in Spanje (voor de scènes in Syrië en voormalig Joegoslavië) en in Zweden.”

Wat waren de grootste uitdagingen?
“De 45 jaar lange levensloop van veel verschillende karakters schrijven en vormgeven. Om deze levens vervolgens in de negen afleveringen te gieten. De afleveringen moesten allemaal een eigen boog in zich hebben. Maar alle afleveringen samen moesten op zich ook één grote boog zijn. We moesten keuzes maken om binnen het budget te blijven. Bijvoorbeeld met een klein budget geloofwaardig Syrië en Sarajevo/voormalig Joegoslavië in Spanje draaien. Er was geen geld om sets te bouwen, dus we hebben alleen op bestaande locaties gedraaid.”

Wat is er bijzonder aan de serie?
“Met De droom van de jeugd vertellen we een verhaal van alle tijden. Over hoe iedere generatie zich afzet tegen de vorige. Over patronen die zich herhalen. Over hoe de onvermijdelijke strijd die elke generatie levert in essentie dezelfde is: het ontdekken en verwerven van eigen inzichten, het vormgeven van eigen idealen, het veroveren van vrijheid. De droom van de jeugd gaat over dat gevecht om vrijheid, zowel op persoonlijk vlak als in een groter maatschappelijk verband. De veertig jaar waarin de serie zich afspeelt, geeft ons de kans om mee te groeien met de personages – tegen de achtergrond van belangrijke politieke gebeurtenissen.”

Credits
Opdrachtgever: KRO-NCRV
Productiebedrijf: Topkapi
Producent: Frans van Gestel, Idse Grotenhuis
Regie: Bram Schouw, Simone van Dusseldorp
Scenario: Marnie Blok
Uitvoerend producent: Maudy van Bree
Productieleiding: Elise Lelieveld
Eindredactie KRO-NCRV: Leontine Groen
Camera: Mark van Aller
Montage: Annelien Wijnbergen, Imre Reutelingsperger
Licht: Mark Bakker
Geluid: Simone Galavazie
Cast: Hanna van Vliet, Annet Malherbe, Mark Rietman, Peter Paul Muller, Tamar van den Dop, Jacob Derwig, Gijs Naber
Muziek (componist/uitvoerenden): Joris Oonk
Visagie: Mariël Hoevenaars, Marike Willard-Hoogveld
Styling: Linda Boogers
Vormgeving: Philippe Bertin
Lengte (in minuten): 50
Aantal afleveringen: 9
Aantal draaidagen: 98
Locatie: Nederland, Spanje, Zweden
Gedraaid op (camera): Alexa mini met Zeiss superspeed lenzen
Datum eerste uitzending: 7 juni, 20.33 uur, NPO 1

Bron: BM/KRO-NCRV
Foto: Mark van Aller/Topkapi Series

Bericht delen