EVNS: ‘Talkshows Nederland scoren slecht op diversiteit’
woensdag 9 december 2020

EVNS: ‘Talkshows Nederland scoren slecht op diversiteit’

In de maand november van 2020 schoven er bij talkshow M slechts 55 vrouwen aan, tegenover 126 mannen. Ook hadden maar 7 vrouwen een bi-culturele achtergrond. Het is tekenend voor de representatie van vrouwen in Nederlandse media.

Uit onderzoek van Free Press Unlimited in samenwerking met Women Inc (2020) bleek dat gemiddeld 23 procent van de experts aan talkshowtafels vrouw is.

Mildred Roethof is mede-oprichter van EVNS, de aspirant-omroep die vrouwen met verschillende achtergronden een stem geeft: “De pluriformiteit en diversiteit in de Nederlandse media heeft nog een lange weg te gaan. Niet alleen het aantal vrouwen in de media, maar ook de rol die zij vervullen is van belang. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in bijna alle gezaghebbende, deskundige en professionele rollen.”

You can’t be who you can’t see
EVNS wil hiermee afrekenen, want 70 procent van de jonge meisjes ziet hun toekomst anders na het zien van vrouwelijke rolmodellen. De aspirant-omroep wil programma’s maken vanuit een vrouwelijk en inclusief perspectief. EVNS bestaat uit een grote club talentvolle vrouwen en meisjes, die graag de cirkel willen doorbreken. Dat is hard nodig, want ook uit het onderzoek van de Ombudsman van de NPO bleek afgelopen jaar dat Nederlandse talkshows slecht scoren op diversiteit. DWDD kwam in 2019 het minste uit de bus met 33,8 procent vrouwelijke gasten. Jinek scoorde het beste met 40,6 procent (Smit, 2019).

Bekende vrouwen scharen zich achter EVNS
Monic Hendricx, Soundos el Ahmadi, Fajah Lourens, Adelheid Roosen, Marian Spier, Lieke Lamb, Karin Bloemen, Catherine Keyl, Hanna van Vliet en Milou Deelen: het is een greep uit de ambassadeurs die zich inzetten om EVNS een vliegende start te geven. De komende weken roepen de ambassadeurs via verschillende kanalen op om lid te worden van EVNS, wat staat voor evenness, ofwel gelijkheid.

“We moeten voor 31 december 50.000 leden hebben”, zegt Roethof, “zodat we vanuit een vrouwelijk en inclusief perspectief programma’s kunnen maken. We hebben zo veel talentvolle vrouwen en meisjes, maar als hun kwaliteiten niet gezien worden, verandert er ook niets. Dat is waar wij met EVNS een lans voor gaan breken.”

Bron: EVNS/BM

Bericht delen