BNNVARA komt met 26.000 Gezichten, 15 jaar later
woensdag 9 december 2020

BNNVARA komt met 26.000 Gezichten, 15 jaar later

Vijftien jaar geleden zond de VARA korte filmische portretten uit met de titel 26.000 Gezichten. Dit initiatief gaf een gezicht aan de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, die ons land zouden worden uitgezet en was een pleidooi om deze mensen een verblijfsvergunning te geven.

Onder hen veel jonge gezinnen die jaren tussen angst en vrees leefden, terwijl hun kinderen geworteld waren in de Nederlandse samenleving. Met resultaat: mede onder druk van de filmpjes besloot het kabinet tot een generaal pardon. Deze groep mocht blijven.

Nu, vijftien jaar later, gaan de filmmakers van Interakt & Social Image terug naar de kinderen die zij destijds portretteerden. Hoe kijken zij terug op de onzekere, stressvolle periode van toen? Welke impact had dit op hun leven? En hoe gaat het nu met hen?

Het resultaat bestaat uit vier portretten van vier jongvolwassenen: Pariya, Nikola, Ariunsanaa en Edris. Wat hen verbindt is hun enorme veerkracht, de motivatie om iets van hun leven te maken en een aanwinst te zijn voor het land dat hen uiteindelijk een thuis gaf. De filmische portretten van 26.000 Gezichten, 15 jaar later zijn te zien op 28, 29, 30 december en 1 januari om 22.00 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Het eerste portret is van Pariya. “Ik had een 10 voor Nederlands”, vertelde de toen elfjarige Pariya huilend aan haar klasgenoten in een geluidsopname. Samen met haar moeder, zusje en broertje werd zij opgesloten in het detentiecentrum om terug naar Iran te worden gestuurd. Eenmaal vrijgelaten, werden zij van plaats naar plaats gestuurd totdat zij eindelijk een verblijfsvergunning kregen.

Pariya voelde zich ontheemd, maar op school bleef ze gedreven. Ze ging hard studeren en doet dat nog steeds: Pariya is mondhygiëniste en studeert daarnaast tandheelkunde. Steeds een stapje hoger, om zichzelf uit het moeras te trekken, waar ze zoveel jaren terug in dreigde weg te zakken.

26.000 Gezichten, 15 jaar later is een productie van Interakt & Social Image in co-productie met BNNVARA.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Suzanne Raes/BNNVARA

Bericht delen