Dinsdag 16 januari 2018

'Bezuinigingen gezamenlijk probleem dat we moeten tackelen'

Op initiatief van de gemeente Hilversum uitten op maandag vijf deskundigen uit de mediapraktijk, de politiek en de wetenschap zich tijdens een discussiebijeenkomst in Villa Heideheuvel op het Media Park over de aangekondigde omroepbezuinigingen. In het panel: Jan Slagter (voorzitter Omroep MAX), Michel Mol (zelfstandig ondernemer, voormalig directeur Innovatie en Nieuwe Media bij de NPO), Aart Lensink (oprichter van LVB Networks), Paul Rutten (hoogleraar Book & Digital Mediastudies een de Universiteit Leiden) en Martijn van Dam (Tweede Kamerlid PvdA). Onder leiding van presentator Joost Karhof namen zij stelling, met het publiek in hun kielzog.

Karhof beschreef zijn panel en publiek typerend als “iedereen die tot de knieën in de modder staat.” Wethouder Jan Rensen opende met de benoeming van de bezuinigingen als “een gezamenlijk probleem dat we moeten tackelen, want de draai om de oren van Wilders aan de publieke omroep, is ook voor de gemeente Hilversum – mediastad – een opgave. Hoewel de impact van de tweehonderd miljoen aan bezuinigingen geen discussiepunt was, bleef het niet stil in de zaal. Vooral toen ter sprake kwam dat kapers op de kust (de commerciëlen) maar wat graag in het gat springen. Van Pauw & Witteman op Nederland 1 naar Nieman & Wester op RTL 4.

Jan Slagter is teleurgesteld over de hoogte van het te bezuinigen bedrag: “Honderd miljoen was nog te doen geweest, maar de verdubbeling is een nekslag voor Hilversum. Dertig procent van het totale budget is een onmogelijke missie. Als het dan maar wel op de goede plek komt, waar nog vet op de botten zit.”

Aart Lensink ziet het minder somber in: “Als de omroepen moeten bezuinigen, verdwijnen er niet 1.500 banen, er verschuiven 1.500 banen. De beweging gaat wel door. John de Mol opperde al de optie om Nederland 3 publiek en privaat te maken. Er duiken mensen in het gat.”

Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL Nieuws) blijft goed opletten wat er in de markt gebeurt: “Wij maken winst van de verkrapping van de publieke omroep. Valt er een programma weg, dan ben ik de eerste die met minder middelen een vergelijkbaar programma maakt.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen