Kunststof-presentatrice Jellie Brouwer overleden
zondag 18 juni 2023

Kunststof-presentatrice Jellie Brouwer overleden

NPO Radio 1-presentatrice Jellie Brouwer is op 59-jarige leeftijd overleden. Ze was sinds 2001 een van de vaste interviewers van het kunst- en cultuurprogramma Kunststof (NTR), waarin gasten een uur worden bevraagd.

Begin februari moest ze vanwege haar ziekte stoppen met Kunststof. Ze had een zeldzame vorm van kanker en kon niet meer worden behandeld. “Ze heeft doorgewerkt tot begin februari dit jaar en heeft nog enkele heel mooie gesprekken kunnen voeren, waar ze intens gelukkig mee was”, vertelde eindredacteur Yvonne Hoksbergen in juni, nadat luisteraars hadden gevraagd waarom Brouwer niet meer op de radio was te horen.

“Er was geen afscheid, omdat we samen met haar hoopten dat ze nog een mooie laatste uitzending zou maken. Ze had al eerder een houdini-act gedaan, en was na een ziekte in 2017 weer glorieus teruggekomen. Maar helaas heeft de realiteit haar akelig ingehaald”, zei Hoksbergen.

Maandagavond zal Jellie Brouwer geëerd worden in een speciale uitzending van Kunststof, om 19.00 uur op NPO Radio 1. Het programma wordt gepresenteerd door Willemijn Veenhoven.

Brouwer wordt geroemd als een presentatrice met een prachtige stem, die anderen liet schitteren en zichzelf niet op de voorgrond plaatste. In een interview met Volkskrant Magazine blikte ze onlangs terug op haar ziekte, jeugd en werk.

Een van de mooiste ervaringen noemt ze de uitzending van De Wereld Draait Door waar ze in oktober 2019 te gast was. Haar dochters en man (singer-songwriter Philip Kroonenberg) traden op in de uitzending en zongen een stuk van een liedje over haar ziekte.

In dezelfde aflevering was Rafael van der Vaart te gast en stelde Matthijs van Nieuwkerk voor dat Brouwer op de plek van de interviewer zou gaan zitten. Totaal onvoorbereid nam ze het over. “Het werd een ontroerend gesprek”, zei ze. “Zo’n boost. Dat deed wel iets voor mijn ego.”

Voordat ze bij Kunststof aan de slag ging, was ze nieuwslezer en verslaggever voor Radio West, werkte ze mee aan de talkshow van Ischa Meijer en deed ze verslag voor radioprogramma’s van de NOS en de AVRO.

Bron: NOS/BM

Bericht delen